Maakt het leven mooier

Eetstoornis kliniek: De 5 beste opties

Wachtlijsten bij Nederlandse eetstoornisklinieken zijn tegenwoordig maanden lang vanwege langdurige capaciteitsproblemen, waardoor je voor directe hulp bij een eetstoornis het beste naar het buitenland kunt gaan. Het grote aanbod van eetstoornisklinieken maakt het echter lastig om te bepalen wat de juiste kliniek voor jou is.

Eetstoornis

Voor dit artikel hebben we tientallen klinieken in binnen- en buitenland vergeleken op de kwaliteit van behandelingen, hoe snel opname kan worden geregeld en de ervaringen van voormalige patiënten. Hieronder bespreken we de 5 beste eetstoornisklinieken en geven we praktische informatie over de behandeling van een eetstoornis in een kliniek.

Top 5 eetstoornisklinieken 

1. Imani Treatment (Zuid-Afrika) 

De gespecialiseerde eetstoornis kliniek Imani Treatment in Kaapstad, Zuid-Afrika scoort het beste in ons vergelijkend onderzoek. Voormalige cliënten zijn vooral positief over de effectieve behandelprogramma's, de holistische benadering en de huiselijke sfeer die de kliniek biedt. Imani Treatment onderscheidt zich van Nederlandse klinieken door de mogelijkheid van directe opname. Dit betekent dat je na een intake meteen wordt geholpen op weg naar herstel. Een behandeling wordt bovendien vaak volledig vergoed door de Nederlandse verzekeraar.

De holistische aanpak van Imani Treatment combineert lichamelijke en geestelijke behandeling, waarbij gezocht wordt naar de achterliggende problemen van je eetstoornis en niet alleen symptomen worden bestreden. Door de kleinschalige opzet krijgen cliënten hiervoor veel persoonlijke aandacht en zorg op maat. De kliniek is bovendien gevestigd in een mooie, rustgevende omgeving die bijdraagt aan het herstelproces.

Ga naar Imani Treatment

2. The Kusnacht Practice (Zwitserland) 

The Kusnacht Practice in Zürich, Zwitserland, biedt luxe, gepersonaliseerde behandelingen voor eetstoornissen. Ze staan bekend om hun op maat gemaakte programma's die niet alleen eetstoornis aanpakken, maar ook onderliggende problemen zoals verslaving of trauma's. De kliniek biedt daarbij een holistische aanpak die lichamelijke, mentale en spirituele aspecten van herstel combineert.

Een uniek aspect van The Kusnacht Practice is de mogelijkheid tot één-op-één behandeling. Dit garandeert maximale privacy, persoonlijke aandacht en bespoedigt in veel gevallen herstel. De luxueuze omgeving en uitgebreide faciliteiten dragen daarnaast bij aan een comfortabel herstelproces. Een nadeel van de Zwitserse kliniek zijn wel de zeer hoge kosten. Deze worden meestal niet vergoed door zorgverzekeraars.

3. Schoen Clinic Newbridge (Verenigd Koninkrijk) 

Schoen Clinic Newbridge, gelegen in Birmingham, Verenigd Koninkrijk, is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren met eetstoornissen. Ze bieden een integrale aanpak waarbij familie en naasten nauw betrokken worden bij het behandelproces. Dit helpt bij het bieden van een ondersteunende omgeving voor jonge patiënten. De kwaliteit van zorg bij Schoen Clinic Newbridge is onder meer erkend door de Care Quality Commission (CQC), die de kliniek de status 'Outstanding' heeft toegekend. 

Een mogelijk nadeel voor Nederlandse patiënten is de taalbarrière, vooral voor jongere kinderen die mogelijk minder vaardig zijn in het Engels. Schoen Clinic Newbridge is daarnaast als kliniek voor eetstoornissen minder gericht op cliënten uit andere landen. Dit betekent dat het opnameproces langer kan duren dan bij andere klinieken en je mogelijk geen begeleiding krijgt bij het overleg met je Nederlandse verzekeraar.

4. Human Concern (Nederland)

Human Concern is in Nederland een vooraanstaande groep van klinieken voor eetstoornissen. Ze hebben verschillende locaties in het land waar je terecht kunt voor de behandeling van eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetstoornis NAO. De behandelprogramma's bij Human Concern kenmerken zich door de inzet van zogenaamde Ervaringsprofessionals. Alle behandelaars bij Human Concern hebben zelf ook een eetstoornis overwonnen, waardoor ze ook persoonlijk goed begrijpen hoe een eetstoornis werkt.

De unieke benadering van Human Concern is echter ook een belangrijke oorzaak voor de zeer lange wachttijden. De meeste mensen moeten drie of vier maanden wachten voordat ze kunnen beginnen met hun behandeling, omdat er een gebrek is aan voldoende personeel en capaciteit. In deze periode van wachten zal een eetstoornis vaak verslechteren, waardoor een behandeling zelf ook uitdagender wordt. Hoewel de behandelingen voor veel mensen effectief zijn, klagen sommige cliënten wel over het gebrek aan persoonlijke zorg door een gebrek aan therapeuten. 

5. Novarum (Nederland)

Novarum is een gespecialiseerde kliniek in Amsterdam die behandelingen aanbiedt voor een breed scala aan eetstoornissen, waaronder de eetstoornis anorexia, boulimia nervosa, binge eating disorder en ARFID. De kracht van Novarum ligt in hun multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende specialisten samenwerken om de beste zorg te bieden. Een van de voordelen van Novarum is daarnaast hun uitgebreide ervaring met verschillende eetstoornissen. 

Een nadeel van Novarum zijn de gestandaardiseerde behandelingen en lange wachttijden. Nieuwe cliënten moeten vaak lang wachten (tot wel een half jaar) voordat er een beschikbare plek is in de kliniek. Voor eetstoornissen zoals anorexia zijn er daarnaast vaak vaste programma's opgesteld waar grotendeels niet van wordt afgeweken.

Soorten behandelingen en therapieën

Eetstoornisklinieken bieden verschillende behandelingen aan, afhankelijk van de ernst van je situatie en je persoonlijke behoeften. Ambulante zorg is geschikt voor milde gevallen of als nazorg. Hierbij woon je thuis en bezoek je de kliniek voor afspraken. Voor ernstige gevallen of wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken, is een ambulante behandeling niet afdoende en klinische opname noodzakelijk. Je woont dan enkele weken of maanden in de kliniek. 

Individuele therapie, zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT), MANTRA en SSCM, vormt vaak de kern van de behandeling. Groepstherapie biedt daarnaast steun en begrip van lotgenoten. Voedingsbegeleiding speelt ook een belangrijke rol om een gezonde relatie met eten op te bouwen. In de specialistische geestelijke gezondheidszorg is daarnaast steeds meer aandacht voor een holistische aanpak bij een eetstoornis behandeling. Er wordt dan niet alleen naar lichamelijke gevolgen en symptomen gekeken, zoals bij traditionele behandelingen, maar er is ook veel aandacht voor je algehele welzijn.

Praktische informatie voor opname

In Nederland begint het aanmeldproces bij een eetstoornis kliniek in de meeste gevallen met een doorverwijzing van je huisarts. Daarna neem je contact op met de gekozen kliniek en vul je intakeformulieren in. Na een wachtperiode word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens de intake bespreken professionals je situatie, stellen ze een diagnose en maken ze een behandelplan op maat. Een buitenlandse kliniek voor eetstoornissen zal vaak wat flexibeler zijn. Meestal is hier geen lange wachttijd voordat je een intakegesprek kunt voeren en je opname kunt plannen.

Kosten en vergoedingen

Behandeling voor eetstoornissen in Nederland valt onder de basisverzekering, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Voor een behandeling in een buitenlandse eetstoornis kliniek is het belangrijk om vooraf te checken welk deel vergoed wordt door je verzekeraar. Een kliniek met ervaring met de Nederlandse cliënt zal je hierin goed kunnen begeleiden. Anders zul je zelf contact op moeten nemen met je verzekeraar en een geplande eetstoornis behandeling moeten doorspreken.

Houd er rekening mee dat naast de behandelkosten ook reis- en verblijfskosten een rol kunnen spelen, vooral bij behandeling in het buitenland. Luxueuze accommodaties worden bijvoorbeeld meestal niet volledig vergoed.

Veelgestelde vragen

Wat kost een opname in een eetstoorniskliniek?

De kosten voor een opname in een eetstoornis kliniek variëren sterk, van een paar duizend euro tot tienduizenden euro's per maand. In Nederland wordt een groot deel vaak vergoed door de basisverzekering ,maar bij buitenlandse klinieken (vooral met luxe faciliteiten) kan dit anders zijn.

Hoe lang duurt een behandeling voor een eetstoornis gemiddeld?

Een behandeling voor een eetstoornis duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden, maar sommige trajecten nemen wel een jaar of langer in beslag. Na het behandelen volgt vaak nog een periode van nazorg om de kans op terugval te beperken.

Wat zijn de eerste tekenen van een eetstoornis?

Vroege tekenen van een eetstoornis kunnen zijn: een verstoord lichaamsbeeld, obsessief bezig zijn met eten, gewicht en uiterlijk, plotseling grote veranderingen in eetpatronen, sociale isolatie rondom maaltijden, excessieve lichaamsbeweging, en stemmingswisselingen.

Kan een eetstoornis volledig genezen?

Ja, veel mensen herstellen volledig van een eetstoornis met de juiste behandeling. Herstel is een proces en kan tijd kosten, maar met professionele hulp en ondersteuning is het zeker mogelijk om een gezonde relatie met eten en het eigen lichaam op te bouwen.

Hoe betrek ik familie bij de behandeling van een eetstoornis?

Veel eetstoornisklinieken bieden familietherapie of informatieve sessies aan. Met je behandelteam kun je bespreken wat de andere mogelijkheden zijn om familie te betrekken in het herstelproces.

Wat is het slagingspercentage van eetstoornis behandelingen?

Slagingspercentages variëren per type eetstoornis en behandelmethode. Gemiddeld genomen herstelt ongeveer 50% van de mensen met een eetstoornis volledig na behandeling. Nog eens 25% ervaart een significante verbetering.

Conclusie

Eetstoornissen zijn een ernstig psychisch probleem waarvoor specialistische, en vaak intensieve, zorg nodig is. Je kunt vaak niet terecht bij een reguliere afkickkliniek. Het is belangrijk om deze zorg niet uit te stellen en zo snel mogelijk een passende behandeling te zoeken bij vroege signalen van een eetstoornis. Volgens Duitse onderzoekers van het UMC Hamburg neemt de kans op volledig herstel af wanneer behandeling te laat begint, zeker bij potentieel dodelijke eetstoornissen zoals anorexia nervosa. Aarzel dus niet en neem vandaag nog contact op met een van de klinieken uit dit artikel.