Glamour met een knipoog

Koninklijke feestjes: zo zien verjaardagen eruit bij de royals

Sarah Ferguson, hertogin van York, vierde deze week samen met haar familie een bijzondere verjaardag. Ze vertelt over het exclusieve feestje en dat roept bij ons de vraag op: hoe vieren royals eigenlijk hun verjaardag?

verjaardagen in het Verenigd Koninkrijk

Sarah Ferguson deelde details over het exclusieve verjaardagsfeestje van kleindochter Sienna. De hertogin is trotse grootmoeder van de zonen van prinses Eugenie en Jack Brooksbank, August en Ernest, en de dochter van prinses Beatrice en Edoardo Mapelli Mozzi, Sienna. De laatstgenoemde vierde in september haar derde verjaardag, en dat was er niet zomaar een.

Eenhoornthema

Sienna werd ondergedompeld in een eenhoornthema. "We hadden zo'n leuke tijd, met ballonnen en een fantastische eenhoorntaart van Tesco", vertelt Sarah. Niet alleen het feestje, ook de glittercadeau's waren onvergetelijk.

En dat maakt ons stiekem wel benieuwd: zijn de verjaardagen van andere koninklijke families net zo onvergetelijk?

Kate's taarten

Kate Middleton maakt de verjaardagstaarten voor haar drie kinderen helemaal zelf. "Ik vind het heerlijk om de taart te maken", zegt de koninklijke moeder. "Het is een beetje een traditie geworden dat ik tot middernacht opblijf met belachelijke hoeveelheden cakemix en glazuur. Maar ik vind het geweldig."

Luidruchtig speelgoed

Blaffende speelgoedhondjes, blokfluiten en piepende knuffels - we hebben ze als kind allemaal wel gehad. Ook bij de royals horen luidruchtige speeltjes bij de cadeauselectie. De peettante van prins George, Julia Samuel, deelde ooit een traditie die ze van prinses Diana had overgenomen: "Ik doe met George wat [Diana] ons heeft aangedaan, namelijk onmogelijk speelgoed geven dat erg luidruchtig is en veel werk vergt om in elkaar te zetten." Ha!

Themafeestjes

De kleine Sienna is niet de enige met een themaparty. Terwijl sommige royals ervoor kiezen hun verjaardag rustig door te brengen, staan Prins Jacques en Prinses Gabriella van Monaco ​​erom bekend vrienden uit te nodigen voor uitgebreide themaverjaardagsfeestjes in het paleis.

Zweedse taferelen

Een feestmeerdaagse voor een troonopvolger? Dat is écht een Zweeds dingetje. De Victoriadagen zijn op de tweede verjaardag van kroonprinses Victoria in het leven geroepen. Waar het vroeger nog een bescheiden 'Victoriadag' betaamde, wordt inmiddels groter uitgepakt met een meerdaags feest.

Kiekjes en emoji's

Niet alleen wij, óók de royals doen feestelijke shout-outs op sociale media. Diverse koninklijke families vieren verjaardagen op Instagram en Twitter met favoriete foto's van de jarige, gelukswensen en ballon- en cake-emoji's!

Extra bijzonder

De verjaardag van de Britse koning is zó bijzonder dat deze twee keer per jaar wordt gevierd: in besloten kring (op zijn echte verjaardag) en met de befaamde Trooping the Colour. Bij het laatste evenement geniet de koninklijke familie van een militaire parade, een ritje met de paardenkoets en een luchtparade die ze aanschouwen vanaf het balkon van Buckingham Palace. Niet verkeerd, toch?

Trooping The Colour Parade 2024. Beeld: NL Beeld / Cover Images.

Saluutschoten

In het Verenigd Koninkrijk pakken ze uit: op speciale dagen zoals jubilea en verjaardagen worden koninklijke saluutschoten afgevuurd vanaf verschillende locaties. In Londen worden er zowel vanuit de Tower of London als vanuit Hyde Park of Green Park saluutschoten afgevuurd, afhankelijk van de gelegenheid.

Anniversary Gun Salute in Green Park 2022. Beeld: NL Beeld / Avalon

In Nederland vieren we de verjaardag van de vorst natuurlijk groots op Koningsdag. Maar de andere koninklijke families lusten er met hun Trooping The Colour, Victoriadagen, themafeestjes en saluutschoten ook wel pap van!

Royalty
  • People, HELLO!, Beau Monde Archief
  • NL Beeld