Prins Charles over eigen schilderijen: ‘Geschokt door hoe slecht ze zijn’

Het heeft behoorlijk wat tijd en oefening gekost om tot deze mooie resultaten te komen.

Al decennialang maakt de Britse prins Charles waterverfschilderijen. Sinds kort is een aantal van zijn werken te bekijken in The Garrison Chapel in Londen. Charles is daar trots op en beseft maar al te goed dat het veel oefening heeft gevergd om deze resultaten te bereiken.

Geen fotografie, dus dan maar schilderen

De 73-jarige prins Charles begon een aantal decennia geleden met het maken van waterverfschilderijen, omdat fotografie hem niet bleek te liggen. Hij is er naar eigen zeggen door de jaren heen steeds beter in geworden. Als hij naar zijn eerste schetsen kijkt, schrikt hij daar vaak een beetje van. “Ik ben geschokt door hoe slecht ze zijn”, aldus de prins in een interview met de Schotse krant The Scotsman. “Maar het mooie van schilderen is dat je je eigen, individuele interpretatie maakt van de insteek die je hebt gekozen.”

Therapeutische werking

Charles noemt het schilderen een vorm van therapie “Het transporteert me naar een andere dimensie en frist delen van de ziel op, wat andere activiteiten niet lukt. Je wordt je extra bewust van dingen die eerst nog weleens aan je blik ontsnapten. Bijvoorbeeld het belang van licht en schaduw, tonen, texturen en de verhouding van gebouwen in relatie tot hun omgeving.” Hij heeft het gevoel dat hij zich op een schilderdoek helemaal kan uitleven.

Toch heeft de prins van Wales niet het idee dat hij tot de top behoort. “Ik heb niet de illusie dat mijn schetsen belangrijke kunst of een bloeiend talent vertegenwoordigen”, zegt hij. Wat de kunst dan wel laat zien? “Ze vertegenwoordigen mijn eigen ‘fotoalbum’ en betekenen als zodanig heel veel voor me.”

Drang om dingen te maken

Door de jaren heen heeft Charles zijn artistieke kant ontwikkeld. Toen hij voor het eerst met een verfpenseel aan de gang ging, was het resultaat niet wat hij voor ogen had. Toch zette hij door, omdat het hem erg gelukkig maakte. “Het kwam erop neer dat ik een overweldigende drang voelde om wat ik ervoer vast te leggen door middel van waterverf”, zegt hij. “Ik wilde een soort ‘innerlijke textuur’ laten zien die via fotografie moeilijk te tonen is”, voegt hij daaraan toe.

Expositie in Londen

Wie Charles’ schilderijen in het echt wil bewonderen, moet snel nog op de veerboot stappen. Nog tot Valentijnsdag zijn 79 van zijn werken bij The Garrison Chapel in Londen te bezichtigen. Wat er te zien is op de schilderijen? Landschappen in onder andere Schotland, Frankrijk en Tanzania. Volgens The Scotsman heeft de kroonprins op een van de bordjes die bij een schilderij hangt uitgelegd wat schilderen voor hem betekent. Ook daar hint hij weer naar de therapeutische werking: “Het vereist opperste concentratie en het is een van de ontspannenste en meest therapeutische oefeningen die ik ken.”

Bron: Honey Nine, NU | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws