Zo ontdekte prinses Delphine wie haar echte vader is

'Ik vond het geweldig.'

Lees ook

Voor het eerst deelt prinses Delphine, samen met haar moeder, haar hele verhaal in een nieuwe documentaireserie. Hoe vond ze het om te horen wie haar vader is? 

Delphine: mijn verhaal

In de driedelige docuserie Delphine: mijn verhaal is de buitenechtelijke dochter van koning Albert bijzonder openhartig. “Zij heeft jarenlang moeten zwijgen en wil nu voor eens en voor altijd háár verhaal vertellen”, vertelt regisseur Chris Michel in gesprek met NPO Radio 1. “Hoe zij het hele traject heeft ervaren, dat ze eerst werd verloochend en later erkend. Maar daarna wil zij er nooit meer over praten. Met deze documentaire sluit zij een periode af.”

Ongelukkige jeugd

In de eerste aflevering vertelt Delphine over haar ongelukkige jeugd. Ze kreeg thuisonderwijs, was erg afgesloten van de buitenwereld en voelde zich eenzaam. “Ik kon niemand vertrouwen”, legt Delphines moeder, Sybille de Selys Longchamps, uit. Jarenlang had zij een affaire met (destijds) prins Albert, die ook wist dat Delphine zijn dochter is. De latere koning Albert kwam vaak over de vloer als vriend van Sybille, en Delphine mocht hem graag, al wist ze niet dat hij werkelijk haar vader is. Dat hoorde ze pas toen ze 17 jaar oud was.

Echte vader

Nadat Sybille van haar ex-man gescheiden was, verhuisde ze met Delphine daar Londen. Daar vertelde ze aan haar dochter dat prins Albert haar vader is. “Godzijdank, zei ze. Ze vond het niet erg om dat te horen. Ze was niet geschokt. Ik denk dat ze het aan zag komen”, herinnert Sybille zich.

Delphine, die geen goede band had met haar ‘wettelijke’ vader Jacques Boël, vond het inderdaad juist een opluchting om te horen dat ze de dochter van Albert was. “Op een dag vertelde mijn moeder mij de waarheid. […] Ik vond het geweldig. Niet om wie hij was. Het maakte me niets uit dat hij een prins was. Het was juist makkelijker geweest als hij geen prins was, dan had ik me niet hoeven verstoppen. Ik hield van zijn karakter, dus ik was opgelucht dat ik zijn dochter was.”

Prinses Delphine

In 1999 kwam ook de pers achter het bestaan van een buitenechtelijk kind van koning Albert. Het duurde daarna echter nog jaren voordat prinses Delphine erkend werd door haar vader – een periode waar ze in de volgende aflevering meer over zal vertellen. Pas in 2020 werd de inmiddels 53-jarige Delphine officieel prinses van België.

Delphine: mijn verhaal is te zien op Eén

Bron: VRT, Vorsten, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook