Kroonprinses Mary over 50 worden: ‘Ik voel mij meer compleet’

Een jaartje ouder worden? Héérlijk, vindt de Deense kroonprinses.

Een jaartje ouder worden? Kroonprinses Mary van Denemarken, die volgende week haar vijftigste verjaardag viert, vindt het geen enkel probleem. “Ouder worden heeft me meer compleet gemaakt.”

Mary wordt Sarah

De prachtige kroonprinses van Denemarken blaast volgende week vijftig kaarsjes uit. Om dat te vieren siert ze onder andere de cover van het Deense magazine Eurowoman, waarin ze ook openhartig vertelt over hoe dat nu is: Sarah zijn.

Mary laat weten dat ze zich in deze fase van het leven misschien wel beter voelt dan ooit (makkelijk praten als er nog geen kraaienpootje is te bekennen, maar we gunnen ’t haar van harte). “Ouder worden heeft me meer compleet gemaakt. Laat me meer rust vinden in mezelf. Zorgt ervoor dat ik meer durf”, aldus de moeder van vier.


Hoge pieken en diepe dalen

“Mijn leven heeft me enorme veranderingen, veel geluk en groot verdriet gegeven”, blikt Mary terug in het interview. “Er zijn een paar mijlpalen: De rouw na het verlies van mijn moeder. Daarna de vreugde van zelf moeder worden. Mijn studententijd. De ontmoeting met Frederik. Trouwen met de kroonprins en kroonprinses worden van Denemarken en van de Denen, van wie ik zoveel houd. En misschien wel vijftig worden, wie weet?”

Advies van haar moeder

De moeder van de kroonprinses overleed toen Mary nog maar 25 jaar oud was. Prins Frederik was destijds nog niet in beeld en Henrietta ‘Etta’ Donaldson had geen idee dat haar dochter de toekomstige koningin van Denemarken zou worden. Toch kreeg Mary al vroeg een passend advies van haar moeder: “Je kunt alleen maar jezelf zijn. En daar heeft ze helemaal gelijk in. Ik herinnerde me deze woorden als ik me soms voelde alsof ik mezelf ging verliezen.”

Altijd bij zich

In een ander Deens tijdschrift, Billed-Bladet, vertelt Mary ook voor het eerst over haar moeder. Zo’n zeven jaar na haar overlijden, trouwde de Australische Mary Donaldson met de Deense kroonprins Frederik. Haar moeder wilde ze natuurlijk ook bij zich dragen op die speciale dag. “Ze was op een andere manier bij me”, vertelt Mary. Zo zou onder andere de trouwring van Etta in de jurk van Mary zijn genaaid, dicht bij haar hart. En het bruidsboeket van de kersverse prinses werd bij het graf van haar moeder in Schotland gelegd. “Daar heb ik een dierbare foto van.”

Beeld: BrunoPress

Toekomst tegemoet

Dat de kroonprinses haar toekomst positief tegemoet gaat, is maar goed ook. Haar belangrijkste taak ligt immers nog voor haar: koningin van Denemarken worden. Het kan nog even duren, de huidige koningin Margrethe wil ‘op de troon blijven zitten totdat ze ervan af valt’, maar het betekent dat Mary nog láng niet achter de geraniums zal zitten. Wil ze ook niet, want de kroonprinses hecht veel waarde aan haar werk voor de gemeenschap.

“Voor mij is het belangrijk om te kunnen praten over wat moeilijk is. Over taboeonderwerpen als geweld, eenzaamheid en verdriet. Dat er altijd hoop is op een weg terug naar de gemeenschap, want iedereen heeft het recht om erbij te horen.”

Bron: Alt, Nine.com.au, Daily Mail, Eurowoman, Billed-Bladet | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws