Naar wie is ‘gravinfluencer’ Eloise eigenlijk vernoemd?

Zoals het een lid van het Koninklijk Huis betaamt, heeft Eloise heel wat voornamen.

We weten inmiddels dat de meeste leden van het Koninklijk Huis naar familieleden zijn vernoemd. Dit is ook het geval bij ‘gravinfluencer’ Eloise van Oranje. Zij heeft in totaal vier voornamen. Naar wie verwijzen die namen eigenlijk?

Ouders en peetouders

Eloise is de eerste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. Ze is geboren op 8 juni 2002 en is het eerste kleinkind van prinses Beatrix. In december 2002 werd ze in de kapel van Paleis het Loo (Apeldoorn) gedoopt. Haar peetouders zijn prins Friso (1968-2013), prinses Carolina de Bourbon de Parme (jongste dochter van prinses Irene), Sophie van Wouw (de beste vriendin van Laurentien) en kroonprins Haakon van Noorwegen.

Vier voornamen

De volledige naam van de gravin luidt Eloise Sophie Beatrix Laurence van Oranje-Nassau van Amsberg. Een hele mond vol, maar dat zijn we wel gewend van onze royals. Gelukkig is haar roepnaam slechts ‘Eloise’. Waar haar andere drie namen naar verwijzen? Volgens verschillende bronnen zou de naam Sophie verwijzen naar Sophie van Oranje-Nassau, een van de voorouders van Eloise. Prins Constantijn heeft dat gerucht echter de wereld uit geholpen. ‘Sophie is de naam van de beste vriendin van mijn vrouw, die ook getuige was op ons huwelijk.’ De naam heeft dus een andere verwijzing dan vaak wordt gedacht.

zapp-awards

Gravin Eloise bij de Zapp Awards, februari 2022. Beeld: BrunoPress, Patrick van Emst

Mysterieus

Naar wie de naam Beatrix verwijst, is duidelijk. De vrouw die als inspiratie voor die naam diende, staat ook wel bekend als prinses Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Kortweg: onze vroegere koningin. Naar wie verwijst de naam Laurence? Die naam dient als verwijzing naar twee personen, namelijk Eloises moeder Laurentien en diens vader Laurens. Dan blijft er nog één naam over, namelijk Eloises eerste voornaam. Volgens sommige bronnen komt de inspiratie voor die naam bij voorouders van prinses Laurentien vandaan. Dat is echter nooit bevestigd, dus het zou ook kunnen dat prins Constantijn en prinses Laurentien de naam samen bedacht hebben.

Bron: Blauw Bloed, Vernoeming.nl, JAN, Wikipedia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws