Hoe Meghan Markle met haar iconische outfit roddels wist te ontkrachten

De jurk die hertogin Meghan droeg tijdens haar laatste koninklijke verschijning gaat de geschiedenisboeken in als een betekenisvol royal fashion moment.

Lees ook

Weet je nog, die felgroene jurk die hertogin Meghan droeg tijdens haar laatste openbare verschijning als werkende royal? Eigenlijk liet ze daarmee al merken dat ze het heft weer in eigen handen wilde nemen. Dit gaat er schuil achter Meghans laatste koninklijke fashion moment.


Commonwealth Day 2020

Deze week was het weer Commonwealth Day – de dag waarop de Britse royals het Gemenebest vieren, de meer dan 50 landen waarvan Queen Elizabeth het symbolisch hoofd is. De sfeer was dit jaar een stuk meer ontspannen dan de vorige keer dat de Windsors de kerkdienst bijwoonden in 2020. Toen waren de spanningen zichtbaar tussen prins Harry, hertogin Meghan en de rest van de Royal Family, omdat de Sussexjes op het punt stonden hun koninklijke leventje vaarwel te zeggen en ‘financieel onafhankelijk’ te worden. Op modegebied ging Meghan Markle in ieder geval out with a bang. Haar van top tot teen felgroene outfit is één van haar meest iconische looks geworden, en een van haar meest betekenisvolle.

Beeld: BrunoPress

Emilia Wickstead & Meghan Markle

De spetterende capejurk is een design van Emilia Wickstead. Dat hertogin Meghan juist voor deze ontwerper koos, was een duidelijke boodschap. Al lange tijd gingen er namelijk geruchten dat de Duchess of Sussex het aan de stok zou hebben met Emilia, die bovendien ook verantwoordelijk is voor een groot deel van de kledingkast van hertogin Kate. De roddels over een ruzie ontstonden nadat de designer Meghans Givenchy-trouwjurk ‘wat eenvoudig’ had genoemd.

“Dat citaat kwam uit een groter interview, en ze zei eigenlijk helemaal niets negatiefs”, legt royaltywatcher Christine Ross uit in de podcast Pod Save the Queen. “Mensen dachten dat Emilia Wickstead Meghan echt onrecht had aangedaan, maar dat bleek niet zo te zijn. Het was een uitgelicht citaat.” Dat er geen onmin was tussen de hertogin en de designer, maakte Meghan al snel duidelijk. “Ongeveer een maand later droeg Meghan een op maat gemaakte Emilia Wickstead-jurk, en dat laat de kracht van haar kledingkeuzes zien. Met deze kledingkeuze kon ze zeggen: Emilia Wickstead en ik staan op goede voet. Het was allemaal een misverstand, kijk naar de prachtige jurk die ze voor mij heeft ontworpen.” Dat de hertogin ook op haar laatste dag als royal voor Wickstead koos, zegt genoeg!

Betekenisvol groen

Tijdens haar jaren als werkend lid van de koninklijke familie, gebruikte Meghan haar kleding wel vaker om zichzelf uit te drukken. Dat ze voor groen koos tijdens haar laatste royal uitje, is volgens fashionkenners ook symbolisch. De kleur staat voor wedergeboorte, balans, betrouwbaarheid en harmonie. De wapperende cape leverde daarnaast een paar krachtige beelden van de hertogin van Sussex op.

Ook prins Harry dacht goed na over zijn laatste outfit als werkende royal. De kleur van de stropdas die hij droeg, was precies afgestemd op die van de mantel die Queen Elizabeth die dag aanhad, terwijl de binnenkant van zijn jasje felgroen was en matchte met de japon van Meghan.

Zo presenteerde prins Harry zichzelf als een eenheid met zowel de Queen als met zijn vrouw – een slimme zet voor iemand die ondanks een gigantische levensverandering de goede vrede probeerde te bewaren.

“Het is bijna alsof ze wisten dat er een kleine windvlaag zou zijn terwijl ze liepen. Er spreekt een soort eenheid uit die foto die je het idee geeft dat dit een sterk koppel is, mensen die op dezelfde golflengte zitten”, zegt royal fashion expert Elizabeth Holmes over Meghan en Harry’s laatste koninklijke look. “Het voelde alsof het echt zo was bedoeld. Zoiets gebeurt niet toevallig.”

Bron: Woman & Home, Vogue, Town & Country | Beeld: BrunoPress


Laatste nieuws

Zie ook