Het verhaal achter de iconische MET Gala-jurk van prinses Diana

Diana schitterde 26 jaar geleden voor het eerst én het laatst op de rode loper van het MET Gala.

Als je van glitz en glam houdt, dan kán het je niet ontgaan zijn: maandagavond vond weer het gigantische MET Gala plaats. Zo’n 26 jaar geleden liep Lady Diana Spencer over de befaamde red carpet, in een jurk waar hedendaags nog altijd over wordt gesproken.

Het beroemde gala

Even vooraf: hartstikke leuk natuurlijk al die glamour en extravagante outfits. Maar wist je dat het MET Gala eigenlijk een benefietevent is? Het gala wordt gehouden om geld in te zamelen voor het Metropolitan Museum (vandaar de MET) en voluit heeft het de ‘Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit’.

Normaliter vindt het gala op de eerste maandag van mei plaats. Dit vormt namelijk ook het startschot voor een nieuwe expositie van Costume Institution in het Metropolitan Museum. Elk jaar is er een ander thema en zie je dus volop celebs en royals in haute couture en andere prachtige kunststukjes over de red carpet gaan.

Diana

Traditioneel is de gastenlijst voor het jaarlijkse gala een gigantisch geheim. Maar dat Diana herself op de loper zou verschijnen in 1996? Dat hadden maar weinig mensen zien aankomen. De kersvers gescheiden media darling verscheen in een simpele slip dress van de hand van John Galliano voor Dior. Extra bijzonder, want het was bovendien Galliano’s eerste couture-collectie voor Dior dat jaar.

Foto’s van de jurk bekijk je via deze link naar People.

Kijk, met een royal in je creatie weet je dat je een mooie toekomst tegemoet gaat. De jurk was ook voor Diana speciaal: in vergelijking met de conservatieve kleding die zij jarenlang droeg als onderdeel van The Firm, is deze jurk bijzonder gewaagd. Naast de veelbesproken revenge dress, komt deze jurk dan ook zeker op nummer twee.

Reacties

Loise Moran, auteur van The Lady Di Look Book: What Diana Was Trying To Tell Us Through Her Clothes, bevestigde aan Yahoo! over Dianas’s MET-Gala Jurk dat hij destijds nogal shocking was. “Dat was een van haar meest schokkende jurken. Maar ik vond dat ze er fantastisch uitzag. Ze ziet er zo gelukkig en zelfverzekerd uit. Ik denk dat ze het omarmde en ervan genoot. Ze wist dat ze nooit van de aandacht en de schijnwerpers op haar af kon komen, maar ik denk dat ze het op een andere manier positioneerde, als een soort internationale megaster, Marilyn Monroe-achtig icoon in plaats van een lid van de koninklijke familie. En ik denk dat de jurk dat echt weerspiegelde”, aldus de auteur.

Bron: People, Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws