Hoedjes klaar, racen maar: Royal Ascot is terug!

De chicste paardenraces gaan weer van start. Welke royals kunnen we verwachten?

Lees ook

Liefhebbers van snelle paarden, creatieve hoedjes en strikte dress codes kunnen hun hart ophalen. Royal Ascot is weer van start gegaan!

Ascot is begonnen!

Royal Ascot is hét zomerevenement van de Britse society, waarbij niet alleen de snelste racepaarden, maar ook alle royals komen opdraven. Voor Queen Elizabeth – paardenmeisje in hart en nieren – is het zonder twijfel een van de hoogtepunten van het jaar te noemen. En voor liefhebbers van royal fashion is dat het ook, want Royal Ascot is een kledingstijl an sich. Dit jaar vindt het event plaats van 14 juni tot en met 18 juni. Wie en wat kunnen we verwachten?

De Queen op Ascot

Queen Elizabeth is dól op Ascot. Drie van haar renpaarden – Reach For The Moon, Perfect Alibi en King’s Lynn – racen deze week mee. Of Her Majesty zelf ook op komt dagen, is maar de vraag. De Queen is de laatste tijd weinig in het openbaar te zien vanwege aanhoudende mobiliteitsproblemen en zal daarom met de dag kijken of ze zich fit genoeg voelt. Als ze een goede dag heeft, zal de paardenminnende Elizabeth zonder twijfel te zien zijn in Ascot.

Ook royal paardenliefhebbers prinses Anne en haar dochter Zara Tindall zijn steevast op de tribunes van Ascot te vinden. Prins Charles, hertogin Camilla, prins Edward en gravin Sophie maakten op de eerste dag tevens hun opwachting. Ook prinses Beatrice verscheen met echtgenoot Edo bij het paardenevent. Geen verrassing, want de kleindochter van Queen Elizabeth is een steeds zichtbaarder figuur binnen The Firm aan het worden.

Bea en Edo op Royal Ascot 2022. Beeld: BrunoPres

Hoe doe je het goed met je hoed?

Naast een paardenevenement is Royal Ascot vooral een hoedenshow. Hoewel het voor buitenstaanders soms lijkt alsof de ladies een neergestorte vogel of een opgevouwen pannenkoek op hun hoofd hebben gezet, zijn er wel degelijk regels verbonden aan deze opvallende hoedjes. Vrouwen die het event bezoeken moeten áltijd een hoed dragen óf voorzien zijn van een hoofddeksel met een ‘solide basis en een diameter van minstens 10 centimeter’. Een ‘simpele’ fascinator is niet voldoende en de dress code maakt duidelijk dat hoeden ‘die overmatig oversized zijn of die een product of merk promoten niet zijn toegestaan.’

Niet te vergeten: ook gentlemen moeten te allen tijde een hoofddeksel paraat hebben. Ze hebben hierbij een stuk minder keuze dan alle couture die hun wederhelften kunnen dragen. Alleen een zwarte of een grijze hoge hoed is toegestaan, en de heren moeten hem afnemen als ze zich in een restaurant, privébox, terras, balkon of tuin bevinden. Zelf een leuk speldje of strikje op de hoed plakken is not done.

Voor wat voor een extravagante exemplaren de royals dit jaar kiezen? Beau Monde houdt je op de hoogte!

Bron: Metro UK, Royal Ascot/ Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook