‘De Windsors gaan prins Harry weer nodig hebben’

Volgens Tina Brown – dé royaltydeskundige van het moment – moet Harry de 'enorme druk' van William en Kate komen verlichten.

Ruim twee jaar geleden stapte prins Harry op als werkende royal. Het lijkt een definitieve exit, maar volgens koningshuisexpert Tina Brown is er kans op een terugkeer. “Op een gegeven moment hebben ze Harry gewoon weer nodig.”

Leeg balkon

Een echt koninklijk plaatje was het: de Britse royals die zich op het balkon van Buckingham Palace verzamelden tijdens Trooping the Colour. Behoorlijk ‘leeg’ was het echter ook als je de balkonscène van 2022 vergelijkt met de vorige editie, die van 2019. Daarop zagen we nog ‘gewoon’ prins Harry en hertogin Meghan (opgestapt in 2020), prins Philip (overleden in 2021) en prins Andrew (‘verbannen’ in 2022). Dat het aantal royals zó terugloopt, is volgens royaltydeskundige Tina Brown een groot probleem voor de toekomst van de monarchie.

Grote druk

“[De balkonscène] ziet er nogal magertjes uit”, aldus Tina in de podcast Today in Focus. “Het was niet de bedoeling om Andrew or Harry te verliezen, dus ze zitten nu met het probleem van een te kleine monarchie.” Tel daarbij op dat de Queen een flinke stap terug heeft moeten zetten vanwege haar gezondheid, en je snapt dat de koninklijke agenda niet helemaal meer gevuld kan worden.

Natuurlijk zijn er de populaire prins William en hertogin Kate die de monarchie zo goed als het gaat draaiende houden. Maar de druk op hun schouders is al gigantisch, meent Tina Brown. “Er ligt een enorme druk op de Cambridges op dit moment, zij nemen eigenlijk de taken van Harry en Andrew op zich. Ik verwacht dat ze Harry weer nodig gaan hebben, waarschijnlijk met name wanneer de Queen overlijdt, want hij was wel een aanwinst.”

Parttime royals

Is het inderdaad mogelijk dat de Sussexjes ooit weer de koninklijke draad oppakken? Net als Tina Brown denkt ook royaltykenner Said Quinn van wel. “We hebben al gehoord dat Charles de koninklijke familie gestroomlijnder wil maken, moderner wil maken. Ik denk dat Meghan en Harry hopen dat Charles ervoor openstaat dat zij terugkeren als parttime royals – dat is wat ze eigenlijk voor ogen hadden. De Queen, die is opgevoed met het idee dat je óf helemaal meedoet óf eruit ligt, stond dat niet toe. Maar Charles staat het wellicht wél toe”, vertelt hij aan Us Weekly.

In het nog altijd spraakmakende Oprah-interview liet hertogin Meghan inderdaad zelf ook weten dat zij en Harry ‘royals op oproepbasis’ hadden willen worden. Een rol die prinses Eugenie en prinses Beatrice ook hebben. “We wilden het doen zoals familieleden die hun eigen geld verdienen, op het paleisterrein wonen en de Queen steunen wanneer daarom werd gevraagd”, legde de hertogin van Sussex uit. “Ons plan was om dit voor altijd te blijven doen.”

Bron: Marie Claire US, The Mirror, Us Weekly | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws