Ben je zwaarder als het warm weer is? Dat komt hierdoor

Gelukkig is er gemakkelijk iets aan te doen.

Deze klamme, warme dagen doen ons niet altijd even goed. Maar wist je dat je ook daadwerkelijk zwaarder kunt zijn als het buiten warm is? Zo kun je tot wel twee kilo extra op de weegschaal zien staan door de hitte. Dat was dus niet die extra portie ijs…

Weefsel

Op dagen waarop het buiten erg warm is, heeft het weefsel in je lichaam moeite met het afvoeren van vocht. Daarnaast kunnen hormoonschommelingen en de mate waarin je op een warme dag beweegt een rol spelen. Al die factoren samen kunnen ervoor zorgen dat je weegschaal een hoger getal aangeeft dan normaal. Je kunt dus plotseling tot wel twee kilo zwaarder zijn. Geen reden tot paniek!

Vochtophoping

Ons lichaam bestaat voor zeventig procent uit water. Dat water stroomt uit je bloed naar je weefsel, wat wordt geregeld door je lymfeklieren. Werkt dat systeem niet helemaal goed, dan kan het zijn dat je lichaam meer vocht opslaat en je dus vochtophopingen krijgt. Meestal zie je dat terug in je handen, voeten en enkels en dit zorgt voor een hoger getal op de weegschaal. Bij warm weer zetten je bloedvaten uit, zodat je de warmte kwijt kunt. Daardoor komt er meer vocht vrij, dat vervolgens door zwaartekracht naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Op een warme dag is de kans op vochtophopingen dus een stuk groter. Denk maar aan sandalen die ineens strak zitten of een ring die je niet meer afkrijgt.

Gelukkig maar tijdelijk

Gelukkig zijn vochtophopingen en een hoger getal op de weegschaal door de warmte tijdelijk. Zodra het buiten wat koeler wordt, zal het overtollige vocht uit je lichaam worden weggevoerd. Dat proces kun je versnellen door continu voldoende te drinken. Ook is het verstandig om, als je last hebt van vochtophopingen in je benen en voeten, regelmatig even met je benen omhoog te gaan liggen. Dankjewel, zwaartekracht!

Bron: Dingen Voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws