Hoeveel andere ‘Máxima’s’ en ‘Amalia’s’ zijn er eigenlijk in Nederland?

De meeste Oranjes hebben best een unieke naam!

Veel Nederlandse royals hebben eigenlijk best een unieke naam. Hoeveel Beatrixen, Laurentiens en Máxima’s kom je nou tegen in het dagelijks leven?

What’s in a royal name

Oh, royals en hun lange namen. Een beetje prinses heeft toch wel minstens drie voornamen, met het liefst zoveel mogelijk vernoemingen erin gepropt. De Oranjes zijn daarbij ook creatief geweest, want veel ‘Amalia’s’, ‘Alexia’s’ of ‘Ariane’s’ kennen we niet buiten de prinsessen om. Hoe vaak komen al die koninklijke voornamen eigen voor in Nederland? Tijd voor Beau Monde om het uit te zoeken, op een grijze middag in komkommertijd…

Máxima’s voornaam

Beeld: BrunoPress

Koningin Máxima werd natuurlijk niet geboren als royal, maar gaat wel altijd al met een bijzondere naam door het leven. Hoewel ze vernoemd is naar haar overgrootmoeder, is het ook in Argentinië geen gebruikelijke naam. Hier in Nederland zul je al helemaal niet snel een andere Máxima ontmoette dan Hare Majesteit zelf. Volgens de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut zijn er namelijk slechts 22 vrouwen in ons landje die Máxima als eerste naam hebben.

Beatrix als voornaam

Beeld: BrunoPress

Hoewel haar andere dochters, Irene, Margriet en Marijke/Christina behoorlijk veelvoorkomende namen kregen, noemde koningin Juliana haar oudste dochter en opvolger Beatrix. Die naam komt een stuk vaker voor dan die van de huidige koningin, met 2389 dames in Nederland die ‘Beatrix’ als eerste voornaam hebben, maar is alsnog best bijzonder.

Hoe zit het met Amalia, Alexia en Ariane?

Beeld: BrunoPress

Amalia was nooit een veelgebruikte naam, maar na de geboorte van de prinses won de voornaam voorzichtig aan populariteit. De kroonprinses heeft momenteel 463 naamgenootjes in Nederland rondlopen (al is er natuurlijk maar één Catharina-Amalia).

Ook prinses Alexia zal niet snel bij een naamgenote in de klas zitten. Er zijn tegenwoordig 215 Alexia’s in ons land, aldus de Voornamenbank. De prinses met de meeste naamgenoten is Ariane. Die naam komt 548 keer als eerste voornaam voor. Weer wat geleerd!

Nog even over Laurentien…

Beeld: BrunoPress

Maar de prinses met de uniekste naam? Dat is toch wel Laurentien. Goed, officieel heet ze Petra (komt meer dan 19.000 keer voor), maar we kennen de prinses onder haar tweede naam, die een samentrekking is van de namen van haar ouders: Laurens en Jantien. Slechts 12 mensen in Nederland, waarschijnlijk met Oranje-liefhebbers als ouder, dragen ook Laurentien als voornaam.

Bron: Nederlandse Voornamenbank | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws