Aha: koningin Máxima is vernoemd naar deze vrouw

Eigenlijk zou ze net als haar moeder Maria Del Carmen gaan heten, maar ze kreeg uiteindelijk de naam van een andere vrouw.

Naar verluidt had onze koningin bijna Maria del Carmen geheten, maar toch werd ze naar een andere Máxima vernoemd.

Geen gangbare naam

De naam Máxima kennen de meeste van ons pas sinds in 1999 bekend werd wie de nieuwe vriendin van Willem-Alexander was. Maar ook in thuisland Argentinië is het geen gangbare naam. Daar zijn het meestal alleen katholieke namen die goedgekeurd worden door de burgerlijke stand. Baby Máxima was dan ook bijna naar haar moeder, Maria del Carmen, vernoemd, maar haar vader besloot tóch een andere voorouder te kiezen voor de naam van zijn kind.

Overgrootmoeder

Máxima dankt haar naam aan haar overgrootmoeder, Máxima Blanca Bonorino González. Zij was verwant aan een negentiende-eeuwse president van Argentinië, Justo José de Urquiza, dus wellicht was het een strategische keuze om deze naam door te geven. Verder is er vrij weinig bekend over de vrouw die 'onze' Max haar naam heeft gegeven.

Op haar beurt heeft de koningin de naam weer doorgegeven aan prinses Ariane, wier derde naam Máxima is. Prinses Amalia kreeg juist de volgnaam die oorspronkelijk voor haar moeder bedoeld was: Carmen.

Bron: Libelle, Volkskrant | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws