Eerste beeld van munt met portret King Charles III verschenen

Binnenkort is ook Charles in je portemonnee te vinden.

Lees ook

Nu Charles koning van het Verenigd Koninkrijk is, moet er het nodige worden aangepast. Een van de grote aanpassingen die men gaat doorvoeren, is dat Charles’ portret op geld in het Verenigd Koninkrijk komt te staan. Daar is nu het eerste beeld van vrijgegeven.

Nieuwe munt

The Royal Mint, het instituut dat het muntgeld voor het Verenigd Koninkrijk produceert, heeft een foto van een nieuwe munt vrijgegeven. Op die munt, die een waarde heeft van 5 pond, staat een portret van King Charles III. Het is ontworpen door de beroemde beeldhouwer Martin Jennings. Hij maakte onder andere ook het beeld van George Orwell, dat bij BBC’s Broadcasting House in Londen staat.

Eye to eye

Rond het gezicht van Charles staat ‘Charles III D.G. Rex F.D. 2022’ gegraveerd op de munt. Dat staat voor ‘Charles III, by the grace of God, koning, Defender of the Faith, 2022’. De munt zal volgende week maandag daadwerkelijk verschijnen. Op de achterkant staat overigens twee portretten van Queen Elizabeth II: eentje aan het begin van haar regerende periode en eentje van het einde. Die portretten zijn ontworpen door John Bergdahl.

Opvallend genoeg kijkt Charles naar links op het portret, terwijl Elizabeth de andere kant op stond. Dat is een Britse traditie: de monarch kijkt op munten altijd in de tegenovergestelde richting van diens voorganger. Seeing eye to eye!

Over een paar maanden al

De munten met Charles’ portret zullen naar verwachting eind dit jaar voor het eerst in het openbaar verschijnen. Munten waarop alleen Elizabeth staat afgebeeld, zullen overigens nog jaren geldig blijven. Charles heeft zelf ook al duidelijk gemaakt dat hij wil dat de voorraden munten waar zijn moeder op staan nog allemaal in productie gaan. Op die manier wordt namelijk een hoop verspilling voorkomen. Er zullen de komende jaren dus gelijktijdig munten met Charles en Elizabeth circuleren in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Royal Central, The Guardian, Royal Mint | Beeld: BrunoPress, Twitter Royal Mint 

Laatste nieuws

Zie ook