Cilly Dartell over haar nieuwe leven in Florida: ‘Van fietsers raken ze in de stress’

Het privévliegtuig pakken is daarentegen een stuk makkelijker!

Lees ook

Cilly Dartell woont sinds vijf jaar in Florida. Samen met haar man bouwde ze haar droomhuis, aan een airstrip. “Het voelt iedere dag als vakantie, met een schommelbank en ons prachtige uitzicht.”

Twintig jaar gewacht

“Eigenlijk was het Jans droom om hier ooit te wonen, in Fruitland Park, een uur rijden van Orlando in Florida. Vijfentwintig jaar geleden kochten we hier samen – voor weinig – met vrienden een lap grond van 20.000 vierkante meter. Het huis dat er stond, gebruikten we als vakantiehuis”, vertelt Cilly aan Beau Monde.

“Helaas is het niet zo makkelijk om je in Amerika te vestigen. We hebben twintig jaar meegedaan aan de green card loterij (voor een soort werk- en verblijfsvergunning, red.). Als ik getrokken zou worden, kreeg Jan ook een visum. En andersom. Na twintig jaar had ik eindelijk beet. En zo werd onze droom uiteindelijk onze realiteit. We verhuisden in 2017 naar Amerika. Jan stopte bij Emirates en vliegt nu private jets voor de rich & famous. Mijn werk bij Hart van Nederland en Max was inmiddels gestopt. Dat was niet mijn keuze, maar daardoor had ik wel de tijd om vol voor het nieuwe avontuur te gaan.”

Niet vaak in Nederland

Om een droevige reden kan Cilly nu niet meer zo vaak terugkeren naar Nederland om haar kinderen en kleinkinderen te zien. Ze kreeg namelijk de diagnose longkanker. “Ja, ik zou graag vaker in Nederland willen zijn nu, maar we hebben daar geen eigen plek meer. En dan zou ik Jan veel minder zien. Gelukkig heb ik wel echt een leven in Amerika opgebouwd.”

Met een cheque

“Ik zie nu ook de andere kant van het leven in Amerika: in bepaalde opzichten lopen ze hier behoorlijk achter. Zo hebben wij een insectenverdelger. Die man komt iedere drie maanden langs en we kunnen hem alleen met een cheque betalen. Met een cheque!”, vertelt Cilly. “En ja, het is jammer dat ik niet zomaar op de fiets kan stappen om naar de supermarkt te gaan. Amerikanen zijn niet gewend aan fietsers, daarvan raken ze in de stress. Dus dat zou voor mij levensgevaarlijk zijn. Maar daar staat tegenover dat Jan me eens oppikte in Orlando – na een vlucht uit Amsterdam – om me naar huis te vliegen. Hij taxiede me naar de achterdeur. Dat is natuurlijk geweldig romantisch.”

Het hele interview met Cilly lees je nu in Beau Monde! In dit nummer vertellen ook Sonja Bakker en Kim-Lian van der Meij uitgebreid over hun emigraties.

Interview: Agnes Hofman | Foto’s: Jan Cocheret

Laatste nieuws

Zie ook