Wales: moeten William en Kate hun titel alweer inleveren?

'Dit is een doorn in ons oog.'

William en Kate mogen zich sinds een maand ‘Prins en Prinses van Wales’ noemen, maar volgens sommige mensen had het beter bij Cambridge kunnen blijven. “De tijd is gekomen om deze titel af te schaffen”, aldus de raad van de Welshe regio Gwynedd. En dat is niet zómaar een regio. Wat staat de Walesjes te wachten?

Geen ceremonie

We weten inmiddels dat koning Charles in mei 2023 gekroond zal worden, maar ook in 1969 kreeg hij al eens een kroontje op zijn hoofd. Dat was tijdens de ceremonie waarin hij officieel tot Prins van Wales werd benoemd.

Uit de archieven: Queen Elizabeth installeert haar oudste zoon als prins van Wales, 1969. Beeld: BrunoPress

Op zo’n ceremonie hoeven William en Kate, de nieuwe Prins en Prinses van Wales, niet te rekenen. Dat zeggen raadslieden van de regio Gwynedd, waar de plechtigheid sinds 1911 plaatsvindt in Caernarfon Castle.

Felle kritiek

“De titel Prince of Wales is al eeuwenlang een doorn in ons oog”, aldus een van de raadsleden. De royal titel zou de onderdrukking van de Welshe bevolking door de Engelse monarch benadrukken. In Gwynedd vinden ze het hoog tijd om de titel helemaal af te schaffen: 46 raadslieden stemden voor het verdwijnen van de titel, slechts 4 mensen stemden tegen.

De Walesjes gaan het anders doen

Zo’n regionale vote is niet genoeg om de titel helemaal af te schaffen, maar prins William en prinses Kate lijken zich bewust van de kritiek. Volgens insiders staat er dan ook zeker geen ceremonie op de planning. “Er zijn geen plannen voor een installatie zoals de vader van de Prins die had”, aldus een royal bron aan The Mirror. “De Prins en Prinses van Wales richten zich nu op het vergroten van het vertrouwen en het respect van de bevolking van Wales.”

Kate en William bezochten Wales meteen na de rouwperiode en zouden van plan zijn nog voor Kerstmis terug te keren, om hun betrokkenheid met het land te tonen. Ook zou prins William hard aan het werk zijn om de ultra-moeilijke Welshe taal onder de knie te krijgen.

Bron: Marie Claire US, The Guardian, CNN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..