Máxima toont zich crea-koningin bij tentoonstelling TextielMuseum

Je kunt het handwerk van de koningin nu ook zélf bewonderen.

Lees ook

De Oranjes zijn niet vies van wat lieve details en bijzondere bezienswaardigheden in hun paleizen. Denk bijvoorbeeld aan die verborgen portretjes van de familie in Paleis Noordeinde. Ook in Paleis Huis ten Bosch zijn binnenkort wat liefdevolle nods naar de familie zelf verwerkt.

Nieuwe aankleding

De historische paleizen die de Oranjes rijk zijn, zijn natuurlijk voortdurend onderhevig aan allerlei opknapwerkzaamheden. Zo was er het afgelopen jaar een groot project gaande om de gordijnen van Huis ten Bosch te vervangen. En hoewel dat paleisje niet te bezichtigen is voor de gemiddelde persoon, kun je de komende tijd bij het Textielmuseum wél terecht om deze stoffen kunstwerkjes te bezichtigen.

Onder de titel Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap opende gisteren namelijk een tentoonstelling in het TextielMuseum in Tilburg. Hier zijn onder andere de nieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch te zien, en niemand minder dan onze eigen koningin was aanwezig om de kunststukjes te onthullen.

Knutselen met de koningin

Naast het feit dat de gordijnen in haar eigen optrekje komen te hangen, heeft Máx namelijk nog een andere, bijzondere link met de gloednieuwe raamdecoratie. De koningin heeft de afgelopen maanden immers zélf meegewerkt aan het borduren van de kleinste details op de forse gordijnen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

De gordijnen, die op machines gemaakt werden in de werkplaats van het TextielMuseum, zijn vervolgens van geborduurde details voorzien door zo’n 150 creatievelingen – waaronder dus Máxima herself. In juni vertelde zij nog dat ze bij verschillende van de borduurgroepen langs is gegaan om mee te helpen. “Ik vind het ook fijn om met mensen te praten. Soms wordt er ook gezongen en eten ze lekkere dingen. Ik vind het fijn te weten wat hen beweegt en inspireert”, deelde ze toen.

The big reveal

En woensdag was het dus zover: de gordijnen werden onthuld als onderdeel van de tentoonstelling van het TextielMuseum. Een trotse Máxima verscheen voor de gelegenheid in een kleurrijke outfit van haar fashion fave Natan. “Het is mooi dat we dit erfgoed voor Nederland samen hebben gemaakt, met het TextielLab en handborduurders uit het hele land. Het is een eerbetoon aan het ambacht en staat ook voor de kracht van samenwerking”, deelde zij toen.

Zelf kijken?

Mocht je nu benieuwd zijn naar de borduurkunsten van onze koningin, dan heb je gelukkig nog wel even de tijd. De tentoonstelling loopt namelijk nog tot en met 29 mei 2023. Hierna gaan de gordijnen naar Paleis Huis ten Bosch, en zullen alleen de Oranjes zelf er dus nog van kunnen genieten.

Mocht je een bezoekje aan het TextielMuseum op de planning zetten, dan zijn die gordijnen overigens niet de enige koninklijke borduurwerkjes. Ook zijn er namelijk twee kussentjes te bewonderen, die Máxima had geborduurd voor de geboorte van prinses Amalia.

Wij zijn in elk geval fan van deze DIY-trend van de royals. Charles die z’n eigen moestuin bijhoudt, Máx aan het borduren…what’s next? Zou Wim-Lex een eigen troon bij elkaar kunnen houtwerken? Zal Amalia zich ontpoppen als kunstenares? Wie weet!

Bron: Tilburgers, TextielMuseum, Omroep Brabant | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook