Privémoment voor Charles: dit deel van de kroning krijgen we niet te zien

Dit deel wordt niet gefilmd.

Met de kroning die steeds dichterbij komt, weten we steeds meer over de ceremonie. Zo breekt Charles als 21e eeuwse koning met meerdere tradities, maar is er één traditie die de kersverse koning wel zal volgen.

Kroning

Bij de kroning wordt er natuurlijk een kroon op het hoofd van Charles (en zijn Camilla) geplaatst. Maar de ceremonie behelst een stuk meer dan dat alleen. Er moet een eed afgelegd worden, ceremoniële robes aangetrokken worden en natuurlijk een plekje op de troon worden ingenomen.

Eén bijzonder belangrijk onderdeel van de hele ceremonie is de zogenaamde anointing, ofwel de zalving. Dit moment wordt als heilig gezien – je bent als Britse monarch immers ook direct het hoofd van de Church of England, en zo’n religieuze rol heeft de nodige extra ceremonies.

Privé

Je zou dan ook zeggen dat júist dit het moment is dat veel mensen willen meekrijgen, maar daar zal ook dit jaar geen sprake van zijn. Charles heeft er namelijk, in navolging van vele vorsten voor hem, voor gekozen om dit moment niet vast te laten leggen.

Charles’ moeder, wijlen Queen Elizabeth koos er in 1953 ook voor om dit belangrijke moment afgeschermd van de camera’s te laten plaatsvinden. De koningin had destijds de primeur met een eerste kroningsceremonie die via televisie te volgen was, maar dit deel werd dus niet uitgezonden. Ook haar vader, koning George VI, liet geen foto’s toe van het zalvingsmoment.

Anointing

Maar wat missen we dan eigenlijk precies? De anointing is één van de zes stappen binnen de kroning, waarbij Charles plaats zal nemen op de zogenaamde coronation chair, met een gouden baldakijn boven zijn hoofd. Vervolgens wordt er heilige olie vanuit een adelaarvormige ampul op de zogenaamde anointing spoon gegoten.

Hiermee wordt Charles vervolgens gezalfd op zijn handen, zijn hoofd, en zijn hart, in de vorm van een kruis door de aartsbisschop van Canterbury. Uiteraard wordt dit deel van de ceremonie nog voorzien van verschillende gebeden en religieuze formuleringen. Een bijzonder spiritueel moment voor Charles dus, waar wij niks van mee gaan krijgen.

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

 

Laatste nieuws