Groeit je haar niet verder? Aan deze 5 factoren kan dat liggen

Gespleten haarpunten zijn niet de enige oorzaak.

Als je je haar wil laten groeien en lekker op weg bent naar een lange coupe à la Kate, stopt het ineens op zo’n net-niet-lengte en groeit het niet verder door. Herkenbaar? Bel niet meteen de kapper om de schaar weer in je lokken te zetten. Een groeistop kan naast de welbekende dode puntjes namelijk ook andere oorzaken hebben. 

Verschillende factoren

Als je graag iets langere manen wilt, is het erg vervelend om een punt te bereiken waarop je haar niet verder lijkt te groeien. Kappersbezoekjes zijn natuurlijk belangrijk, maar er zijn ook meerdere andere factoren die invloed hebben op je haargroei. Als je haar ineens stopt met groeien, kan het dus eveneens daaraan liggen. We zetten vijf van die factoren voor je op een rij.

1. Hormonen

Je hormonen kunnen veel invloed hebben op je haargroei. Kamp je met hormonale problemen, dat is dat ook meteen terug te zien in je kapsel. Je kunt bijvoorbeeld meer last krijgen van haaruitval of droger haar. In beide gevallen groeit je haar minder snel.

2. Slechte voeding

Wat je eet en drinkt is van belang voor je algehele gezondheid, dus ook voor de groei van je haar. Een gebrek aan voedingsstoffen en vitaminen kan ervoor zorgen dat je haar stopt met groeien. Een onderzoek gepubliceerd in de Dermatology Practical & Conceptual toont aan dat een tekort aan ijzer, zink, vetzuren, foliumzuur, antioxidanten, proteïne en vitamine A, D en E kan leiden tot een slechte gezondheid van je haar.

3. Genen

Helaas, in tegenstelling tot de twee punten hierboven is dit een punt waar je niets aan kunt veranderen. Merk je dat het haar van je familieleden ook niet of amper groeit? Dan kan het best weleens zijn dat jullie ‘slechte haargenen’ hebben.

4. Verkeerde styling

Als je je haar alsmaar stylet met een tool die hitte afgeeft, kan dat tot haarbreuk leiden. Ook kunnen bepaalde haarstijlen, zoals een strakke knot of staart, ervoor zorgen dat je haar beschadigt en afbreekt. Ten derde is haarverf een boosdoener, tenzij je een haarverf gebruikt die alleen uit natuurlijke materialen bestaat.

5. Onzichtbare schade

De ‘micro-breuk’ in je haar kan er ook voor zorgen dat het stopt met groeien. Met die term wordt de onzichtbare schade aan je haar aangeduid. Je merkt er zelf niks van, maar het kan de reden zijn dat je haar altijd op een bepaalde lengte blijft steken. Wat je daaraan kunt doen? Je haar zo goed mogelijk verzorgen en hoop houden. Leuker kunnen we het helaas niet maken!

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws