Miljuschka over het moederschap: ‘Vroeger riep ik dat ik vijf kinderen wilde’

Vijf worden het er zeker niet, al sluit de presentatrice een derde spruit niet uit.

In de verfilming van het handboek voor ouders Oei, ik groei! heeft naast Yolanthe Cabau en Louis Talpe, ook Miljuschka Witzenhausen een rol bemachtigd. Miljuschka speelt in de film Nina – een pittige kinderloze celeb. In de nieuwste Beau Monde deelt ze haar ervaringen met het moederschap in het échte leven. 

Jonge moeder

“Voor Nederlandse begrippen werd ik vrij jong moeder”, vertelt Miljuschka. “Slechts 23 was ik, maar mijn rammelende eierstokken waren niet te houden. En waarom ook niet? Mijn moeder was 19 toen ze aan kinderen begon en werd daarna advocate. Ik heb dus van nabij gezien dat jong moederschap je niet hoeft tegen te houden in je carrière.”

Zwangerschappen

Het werk dat de presentatrice nu doet, heeft ze onder meer te danken aan haar kinderen. “Tijdens mijn zwangerschappen had ik ontembare honger en ik kwam beide keren 35 kilo aan. Ik at veel, maar gezond omdat ik besefte dat alles wat ik tot me nam, mijn baby deed groeien”, legt ze uit. “Zo legde ik een eigen groentetuin aan, om biologisch verantwoord te koken. Mijn eerste zwangerschap was echt een masterclass in recepturen en zo is de droom die ik nu leef werkelijkheid geworden. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven: dat ze door hard werken alles kunnen bereiken.”

Meer kinderen

Toch hebben haar twee zwangerschappen haar kijk op het ouderschap veranderd. “Vroeger riep ik dat ik vijf kinderen wilde, maar dat was voordat ik wist wat het moederschap allemaal behelst”, legt ze uit. “Misschien dat er ooit nog eentje achteraan komt, maar zeker geen drie. Dat zou ook niet passen. (…) Wij moeders zijn multi-managers, we houden alle ballen in de lucht. Ik ook. En dat doe ik met liefde. Dat maakt wel dat het extra belangrijk is om af en toe een moment voor mezelf te nemen, om mezelf even rust te gunnen. Zonder schuldgevoel. Maar dat heb ik moeten leren.”

Dit artikel is afkomstig uit de allernieuwste Beau Monde. Die ligt vanaf woensdag 7 juni in de winkels. Hierin vertellen ook Yolanthe Cabau en Louis Talpe over het ouderschap, en vind je interviews met Kim Feenstra en Soy Kroon. Verder vertelt Romy Monteiro over haar blijmakers, en mogen we binnen komen kijken bij Bianca Fröhlich. 

Tekst: Agnes Hofman | Foto’s: Govert de Roos

Laatste nieuws