Felle kritiek op Britse royals na Trooping the Colour

Fans van de Windsors waren behoorlijk teleurgesteld...

Hoewel zijn eerste Trooping the Colour een monumentaal moment moest zijn voor Charles, blijken fans van de Windsors behoorlijk teleurgesteld door het hele gebeuren. Op sociale media steken zij hun mening bepaald niet onder stoelen of banken.

Buckingham-balkon

Er zijn maar weinig royal locaties zó iconisch als het bekende balkon van Buckingham met uitzicht over the Mall. De inhuldiging van Elizabeth en, recentelijk, die van Charles, de kus tussen William en Kate, en natuurlijk de jaarlijkse Trooping the Colour. Menig royal heeft over de jaren op het imposante balkon gestaan om naar de toegestroomde menigte te zwaaien. Maar het lijkt er nu op dat hier verandering in komt.

Want waar het nog een gezellig drukke bedoening was op het balkon in 2019…

trooping the colour
Beeld: NL Beeld

…zag het er een flink stuk leger uit afgelopen weekend.

trooping the colour
Beeld: NL Beeld

Afgeslankte monarchie

Het is niet dat de royals massaal bedankten voor de gelegenheid, maar om een kleinere selectie Windsors op het balkon te hebben, was een bewuste keuze. Ook bij het balkonmoment na de kroning zagen we namelijk een stuk minder royals op het Buckingham-balkon.

Een bron wist destijds al aan The Mirror te melden dat dit te maken had met Charles’ visie op de monarchie: “De koning is heel duidelijk geweest over wie hij wil dat de monarchie vertegenwoordigt. Er is weinig ruimte voor sentiment, dit is een staatsaangelegenheid, geen familieaangelegenheid en het is juist dat alleen de werkende leden van de familie aanwezig zijn bij het grote publieke moment.”

Als koning met een vinger aan de pols van z’n volk, heeft Charles al langer plannen voor een zogenaamde ‘afgeslankte monarchie‘. De vorst kan zich immers ook wel voorstellen dat het schuurt als een deel van de bevolking geen dak boven het hoofd kan betalen, maar alle Windsors plus partners plus kroost wel continu in peperdure juwelen en designer-outfits komen opdagen.

Kritiek

Het kwam de koning eerder al op kritiek te staan van niemand minder dan z’n eigen zus, maar ook royalty-fans deelden hun ongenoegen na dit weekend. Zo heeft The Daily Mail verschillende tweets verzameld van teleurgestelde kijkers.

“Het is zo onnodig en saai dat deze leuke traditie nu verdwenen is!”, schrijft een teleurgestelde royalty-watcher. Een ander vraagt zich af waarom Charles zo rigoureus in de aanwezigen gesneden heeft: “Ik mis de bredere familie op het balkon. Hij had op z’n minst z’n neefjes en nichtjes en hun kinderen erbij kunnen betrekken.”

Anderen kijken liever vooruit. “Als William koning is, zie ik hem wel z’n neven en nichten erbij betrekken. Hij is altijd close met ze geweest en zij zullen een flinke steun voor hem zijn wanneer hij de kroon draagt”, schrijft een hoopvolle Twitteraar. Tja…wie weet: misschien verandert Charles nog van gedachten en staat het balkon volgend jaar wél weer gezellig vol.

Bron: The Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..