Hiep hoera: Zweedse kroonprinses Victoria viert haar 46e verjaardag in stijl

Drie hoeraatjes en fijne födelsedagen voor de Zweedse kroonprinses!

Vandaag mag Zweedse troonopvolger Victoria maar liefst 46 kaarsjes uitblazen. En zoals elk jaar gaat dat in Zweden met een hoop bombarie voor de zogenaamde ‘Victoriadagen‘.

Groot feest

In Nederland vieren we de verjaardag van de vorst natuurlijk groots op Koningsdag, en de Britten lusten er met hun Trooping The Colour ook wel pap van. Maar een eigen feestdag voor een troonopvolger? Dat is toch écht een Zweeds dingetje.

Hoe het ook zij: vandaag staat weer in het teken van Victoriadagen: een feestdag die op de tweede verjaardag van de toen nog piepkleine prinses in het leven werd geroepen. En dat betekent dat er vandaag weer eens vriendelijk gelachen en gezwaaid is door de Zwoyals naar enthousiaste burgers die op het eilandje Öland de prinses willen feliciteren.

Concert

Vanavond staan er bovendien nog een aantal moetjes op de agenda: een Victoriadagen-concert voor het goede doel, én de uitreiking van de Victoria Award. Deze gaat elk jaar naar een topsporter die het afgelopen jaar een indrukwekkende prestatie heeft geleverd voor het vaderland. Dit jaar is dat ijshockeyer Erik Karlsson.

Kroonprinses

Overigens heeft Vic geen makkelijk pad bewandeld als kroonprinses. Dat zit zo: Victoria mag dan het oudste kind zijn van Carl Gustaf en Silvia, ze was niét altijd de kroonprinses. In Zweden gold destijds namelijk dat de troon over zou gaan op de eerstgeborene mánnelijke erfgenaam. Vic mocht dan als eerste kind van de koning het levenslicht hebben gezien, maar dat stelde haar status als troonopvolger niet direct veilig.

Bij haar geboorte was Victoria dan ook ‘slechts’ een ‘Prinses van Zweden’. Met de geboorte van broertje Carl Philip was hij echter wél direct een kroonprins…voor eventjes. Slechts zeven maanden na zijn komst, paste de Zweedse overheid namelijk de grondwet aan. Met terugwerkende kracht werd hierdoor het erfrecht aangepast, en was Carl Philip zijn status als troonopvolger kwijt. Carl Gustaf wist ook decennia later nog te melden dat hij dit ‘oneerlijk’ vond, maar zou inmiddels vrede hebben met z’n dochter als opvolger.

Bron: Instagram @Kungahuset | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..