Aha: dit is de enige royal die ooit meeliep in de Nijmeegse Vierdaagse

Een terugblik op die ene keer dat de Via Gladiola een wel héél Oranje tintje had.

Vandaag is in Nijmegen voor het eerst sinds 2019 weer helemaal volgens plan de start van de Vierdaagse geweest. Reden genoeg voor Beau Monde om eens terug te blikken op die éne keer dat we tussen alle verwoede wandelaars en blarenpleisters ook een royal neus konden spotten.

Sportieve royals

Naast de Elfstedentocht, waar onze koning Willem-Alexander in 1986 onder de inmiddels beroemde schuilnaam W.A. van Buren aan meedeed, is er in ons kleine kikkerlandje ook een ánder terugkerend sportevenement waar de grootste doorbijters zich kunnen bewijzen. Elk jaar vindt in Nijmegen namelijk de Vierdaagse plaats – van origine een militaire marsoefening, maar anno nu een groots wandelfestijn.

Met twee pandemiejaren en vorig jaar een ingekorte versie vanwege de extreme hitte, is de editie van dit jaar weer de eerste keer sinds 2019 dat de boel weer helemaal volgens de planning kan gaan.

Royal aanwezigheid

Voor zover we weten, is er in al die jaren sinds de eerste editie van 1909 maar één keer een Oranje geweest die de wandelschoenen aantrok: niemand minder dan prins Claus liep in 1967 namelijk de vijftig kilometer-route met een set vrienden.

In 1991 zou hij op z’n ervaringen terugblikken voor het boek De Wereld Wandelt. Zo valt er op de site van het Huis van de Nijmeegse geschiedenis te lezen: “200 kilometer in vier dagen. Ik was gewaarschuwd. Maar juist daarom ook goed voorbereid. Van een plagend bewustzijn dat ik niet kón en mócht opgeven, heb ik tijdens de lange wandeling gedurende vierdagen overigens gelukkig geen enkele last gehad.”

Verder haalt de prins zich in zijn schrijven enkele ervaringen levendig voor de geest. Zo blikt hij terug op EHBO-posten met ‘pleisters als dakpannen’, een zekere ‘snelwandelaar, die elk van de vier dagen even langskwam, een praatje maakte, en weer doorstoomde met een snelheid van meer dan 10 km/h’, en het grootse onthaal bij de eindstreep met ‘bloemen voor de trotse wandelaar van de misschien nog trotsere echtgenote’. Ach gut!

claus vierdaagse
De ’trotse wandelaar’ zelf, met links zijn zus en rechts de ‘nog trotsere echtgenote’ op de Via Gladiola. (Beeld: Nationaal Archief)

Echt verdiend

Als echtgenoot van de toen-nog-kroonprinses van Nederland wist Claus met zijn sportieve prestatie dus zo’n bijzonder Vierdaagsekruisje te bemachtigen. Deze is de prins altijd bijzonder dierbaar geweest, en bij zijn uitvaart was de eremedaille nadrukkelijk aanwezig in de buurt van zijn kist.

Over dit stukje metaal schrijft hij zelf: “Een van mijn zonen merkte eens in een wat brutale bui op: ‘Papa, de enige onderscheiding die je echt verdiend hebt’.” Ha! Van je kinderen moet je het maar hebben… Nu is het nog afwachten tot we de volgende royal op de Via Gladiola mogen spotten. Misschien Claus-Casimir als ode aan z’n naamgever? Wie weet!

Bron: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis | Beeld: NL Beeld / Nationaal Archief

Laatste nieuws