Heftig: man gearresteerd bij Noors paleis na vechtpartij met bewaking

Er blijkt drie man nodig te zijn om de onbekende in de boeien te slaan.

Wat z’n bedoelingen precies waren, is niet helemaal duidelijk. Feit blijft echter dat een onbekende man dit weekend is gearresteerd op het plein voor het koninklijk paleis in Oslo, na een flinke vechtpartij met de aanwezige Royal Guard.

Royal onderkomen

Hoewel in paleizen uiteraard gewoond en gewerkt wordt, zijn veel van de koninklijke stulpjes ook ‘gewoon’ te bezoeken door de gemiddelde burger. Zo kun je deze zomer (met een ticket en duidelijk aangewezen route) een kijkje nemen in Paleis Noordeinde of Buckingham Palace.

In Noorwegen leek het er dit weekend op dat een onbekende man ook wel even binnen wilde spieken bij het paleis in Oslo. Enige probleem: dat was niet de bedoeling. Op sociale media gaat nu een video rond van een hoop commotie op het plein voor het kongelige slott.

Vechtpartij

Wat er precies aan de beelden vooraf is gegaan, is niet duidelijk. De video begint op het moment dat een onbekende man omringd is door verschillende leden van de koninklijke garde. Er worden enkele duwen over en weer uitgedeeld, en de bewakers lijken de boel te proberen te sussen en de man weg te krijgen bij de ingang van het paleis.

Hoewel de man zich ogenschijnlijk laat wegleiden door de bewakers, gaat het verderop op het plein toch nog mis wanneer een van de Guards hem probeert te overmeesteren. De onbekende werpt de bewaker van zich af, en uiteindelijk wordt hij door een toegesnelde soldaat tegen de grond gewerkt nadat hij zich met z’n handen in de lucht overgeeft. De sfeer in de video is duidelijk behoorlijk gespannen – met een hoop aanwezige toeristen op het plein had dit immers flink mis kunnen gaan!

Veiligheid

Natuurlijk levert zo’n akkefietje de nodige vragen op. Via een persbericht heeft het Noorse leger al gedeeld dat de betrokkenen van hun kant juist gehandeld zouden hebben, en dat er nooit sprake is geweest van gevaar voor de andere aanwezige burgers.

Andere vragen, zoals over het motief van de man, blijven voorlopig onbeantwoord. Er was ten tijde van het incident niemand van de koninklijke familie aanwezig, dus zijn Harald, Sonja, Haakon en Mette-Marit geen moment in gevaar geweest. Gelukkig maar!

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws