William en Kate ontvangen belangrijke nieuwe rollen

Koning Charles deelt uit!

Ben je lekker van je vakantie aan het genieten, komt je baas opeens aanzetten met een nieuwe functie. Ze hebben het ook zo zwaar, die Prince en Princess of Wales.

Schuiven met rollen

De Windsors hebben de afgelopen jaren hun kring flink verkleind zien worden. Natuurlijk waren daar alle schandalen rond prins Andrew, het vertrek van Harry en Meghan, het overlijden van Elizabeth én de hartelijke wens van kersverse koning Charles om het aantal ‘working royals’ flink omlaag te schroeven.

Maar goed: met minder mensen en hetzelfde aantal ererollen en prestigieuze plekken om op te vullen, moet er natuurlijk wat geschoven worden. Dit zagen we al in de periodes vlak na het overlijden van prins Philip, en opnieuw na het heengaan van Elizabeth. Liefdadigheidsrollen, beschermheerschappen, adellijke titels, én natuurlijk de nodige militaire ererollen werden flink geshuffled.

Militaire titels

Gisteren heeft Buckingham bevestigd dat er weer een lading ererollen binnen het Britse leger uitgedeeld zijn. Volgens het Britse hof is dit een goede weerspiegeling van de ‘hechte banden tussen de strijdkrachten en de Royal Family onder het bewind van Zijne Majesteit’.

Hoewel William en Kate au moment van een vakantie aan het genieten zijn, hebben zij ook een nieuwe set rollen erbij gekregen. Zo is Wills vanaf nu de Colonel-in-Chief van het Mercian Regiment en het Army Air Corps. Ook is hij benoemd tot Royal Honoroary Air Commodore, RAF Valley. Vooral die laatste rol is bijzonder toepasselijk voor Wills, die in het verleden werkzaam is geweest als reddingspiloot bij de RAF.

In vol RAF-ornaat in juli 2015. (Beeld: NL Beeld)

La Middleton is op haar beurt aangewezen als Commodore-in-Chief van de Fleet Air Arm. Deze rol heeft zij overgenomen van prins Andrew, die afstand deed van de functie in 2022. Daarnaast is zij benoemd tot Colonel-in-Chief van de 1st Queen’s Dragoon Guards. Ook neemt ze een RAF-titel over van manlief: zo is Kate nu de Royal Honorary Air Commodore of RAF Coningsby.

Indrukwekkende lijst

William en Kate zijn echter niet de enigen die nieuwe rollen hebben gekregen. Princess Anne is bijvoorbeeld benoemd tot Royal Deputy Colonel-in-Chief voor het Royal Regiment of Scotland. Ook Camilla mocht één nieuwe titel in ontvangst nemen, en Sophie en Edward van Edinburgh hebben er elk een set van twee militaire ererollen bij. Zelfs Richard en Birgitte, de Duke en Duchess of Gloucester, die relatief buiten de spotlights blijven, mochten een set nieuwe titels op hun naam schrijven.

En dan is er natuurlijk nog Charles zelf, die toch al een imposante set titels en rollen heeft. Hello! Magazine weet te melden dat de koning maar liefst zeven (!) extra militaire rollen op zich heeft genomen. Guttegut, de Majesteit is ook zo’n harde werker…Gelukkig kan hij lekker uitwaaien op Balmoral!

Bron: Hello! Magazine, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..