Throwback: Amalia’s bijzondere reis naar Zuid-Afrika

Het was bepaald geen luxe-vakantie!

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima van de week op staatsbezoek waren naar Zuid-Afrika. Maar ook dochterlief, kroonprinses Amalia, is zeker niet onbekend met dit prachtige land. In 2019 maakte zij namelijk een hele bijzondere reis naar Zuid-Afrika. Tijdens deze reis volbracht ze onder andere een wel héél speciale opdracht.

Ander soort vakantie

Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag in 2021 bracht het Koninklijk Huis een boek uit genaamd ‘Amalia‘, waarin we de kroonprinses op een heel nieuwe manier leerden kennen. In dit boek deelde ze haar ervaringen in Zuid-Afrika met cabaretière en presentatrice, Claudia de Breij. Dat de reis naar Zuid-Afrika niet zómaar een reis betrof, bleek al gauw uit haar verhalen.

Samen met negen achtere meiden bezocht Amalia het land van de Big 5 en Nelson Mandela. Maar als je dacht dat de dames in luxe verbleven in het populaire Kaapstad, dan heb je het mis. Het gezelschap trok namelijk veertien dagen door de uitgestrekte savanne van Zuid-Afrika. Het enige wat ze bij zich droegen, was een rugzak met daarin het hoognodige. En voor de duidelijkheid: een telefoon of horloge vielen daar dus niet onder. “Alles wat je nodig hebt, draag je op je rug. En er zijn volop distels en muggen, maar geen gezeur, gewoon lópen. Je hebt ook geen zeep bij je of niks, maar gaat gewoon zwemmen in een beekje met ijskoud bergwater”, aldus de kroonprinses.

Klokkijken door de stand van de sterren

Het moge duidelijk zijn dat de reis die prinses Amalia maakte helemaal was ingericht om tot jezelf te komen. De tocht leerde de prinses van Oranje om één te zijn met de natuur. Ze moest onder andere zelf hout sprokkelen en daarmee vervolgens vuur gaan maken. In de nacht hielden de meiden om de beurt de wacht. Hoe ze dan de tijd bijhielden, vraag je je af? Dat deden ze als echte rangers aan de hand van de stand van de sterren! Amalia legde aan Claudia uit hoe je dat precies doet. “Dus je houdt je hand zó, bij de horizon, en als je dan een ster ziet onthoud je die. Is die ster dan later beneden je hand, dan is er een uur voorbij. Het klopte steeds.”

Speciale opdracht

Een bijzonder onderdeel van de reis naar Zuid-Afrika was een individuele opdracht. Elke deelnemer van de groep moest veertig uur, helemaal alleen, op een berg doorbrengen. Het doel van deze opdracht was zelfreflectie en persoonlijke groei. En, zoals we natuurlijk wel van haar hadden verwacht, wist prinses Amalia de opdracht met glans te volbrengen.

Ze verklapte dat ze slechts notitieboekje en een pen bij zich had, die ze vervolgens gebruikte om een emotionele boodschap op papier te zetten. “Toen heb ik daarin een brief geschreven aan mijn tante. Aan Inés. Met wat ik nog kwijt wilde.” Prachtig, toch?

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws