Prinses Laurentien neemt eerste exemplaar van kinderrechtenboek in ontvangst

De Nederlandse prinses draagt haar koninklijk steentje bij aan een boek over kinderrechten.

Dat prinses Laurentien zich maar wat graag inzet voor goede doelen, bewijst ze nu weer. Begin december zal de Nederlandse prinses het eerste exemplaar van het boek Het recht op een stem in ontvangst nemen in bioscoop Lux in Nijmegen.

Steentje bijdragen

Prinses Laurentien stort zich graag op alles wat met taal en taalontwikkeling te maken heeft. Zo zet ze zich in voor goede doelen, zagen we haar eerder als voorlees-queen op basisscholen het startschot geven voor De Nationale Voorleesdagen en draagt ze nu weer haar koninklijk steentje bij aan een boek over kinderrechten. De prinses neemt namelijk op 4 december het boek Het recht op een stem in ontvangst.

Het recht op een stem

Meer naar kinderen luisteren en het scala aan kinderrechten uitbreiden: dat proberen experts en kinderen in het boek te overtuigen aan volwassenen. Welke rechten kinderen hebben staat in veertig artikelen beschreven in de Nederlandse wet. Echter zijn verschillende rechten de afgelopen jaren onder de loep genomen, zoals het recht op gezondheidszorg, het recht om bij de eigen ouders te blijven en het recht om gehoord te worden. De oprichter van het Kinderrechtencollectief is is de zestienjarige Lars Westra. Hij nam ook het initiatief voor het uitbrengen van het boek.

Initiatieven voor taalontwikkeling

Als je dacht dat de taak van een prinses als Laurentien vooral is om aanwezig te zijn bij fashion weeks en lief te lachen bij royal evenementen, dan heb je het goed mis. Deze prinses van Hollandse bodem gebruikt haar status al jaren op een heel positieve manier. Laurentien zet zich namelijk in voor veel verschillende initiatieven, die vaker wel dan niet in het teken staan van taal en taalontwikkeling.

Number Five Foundation, Missing Chapter Foundation en Better Time Stories

Zo is de prinses actief bij haar stichting Number Five Foundation die zich inzet voor kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire, bevorderde ze met haar Missing Chapter Foundation de dialoog tussen beleidsmakers en kinderen en is ze actief bij Better Time Stories, een organisatie die zich inzet voor families van Oekraïense vluchtelingen. Het idee hierbij is dat familieleden die nog in Oekraïne zijn, het boek via een app kunnen inspreken voor de kinderen. Zo kunnen ze op afstand alsnog worden voorgelezen door hun dierbaren. Een prachtig initiatief!

De organisatie kreeg begin dit jaar de 10.000e (!) aanvraag binnen voor een set boeken. In een verklaring liet prinses Laurentien weten ‘geraakt’ te zijn door deze grote belangstelling. “Voor een kind dat opgroeit, is het horen van een vertrouwde stem van onschatbare waarde. Het raakt me diep dat al zoveel gevluchte gezinnen een aanvraag hebben gedaan voor de set boeken.” Laurentien bewijst hier wederom mee dat wij Nederlanders maar wat trots mogen zijn op ‘onze’ prinsessen. You go, Laurentien!

Bron: RTL Boulevard, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..