Ruzie om de Royal Lodge: moet Andrew tóch vertrekken?

'Koning Charles zou dit nooit toestaan.'

De afgelopen weken is prins Andrew weer volop in het nieuws. Eerst omdat hij tot iedereens grote verrassing naast ex-vrouw Sarah Ferguson verscheen bij de traditionele kerstwandeling te Sandringham, en nu omdat er stukje bij beetje steeds meer documenten uit de zaak rond Jeffrey Epstein worden geopenbaard. Deze ophef zou de verhoudingen bij de Windsors weer op scherp hebben gezet, met de nodige gevolgen.

Schade en schande

Andrew, de Duke of York, is de afgelopen decennia het middelpunt geweest van een aantal behoorlijk heftige schandalen. Zo is het algemeen bekend dat hij over de jaren een hechte vriendschap onderhield met Jeffrey Epstein, die in de bak belandde na veroordelingen voor mensenhandel en kinderprostitutie. Ook claimde één van de slachtoffers van Epstein dat zij door de prins persoonlijk misbruikt zou zijn. Die zaak is destijds met een schikking tot een einde gekomen, en Andrew houdt tot op de dag van vandaag vol onschuldig te zijn.

Hoewel de hertog de beschuldigingen aan zijn adres nog altijd in alle toonaarden ontkent, hebben alle aantijgingen (en het bizarre BBC-interview waarin hij claimde niet te kunnen zweten) de reputatie van de prins geen goeds gedaan. Hierna heeft hij enkele jaren geleden al zijn officiële functies neergelegd en sindsdien zien we de prins nog maar heel zelden in het openbaar.

Royal Lodge

Toch heeft hij nog altijd een bijzonder koninklijk optrekje: jaren geleden heeft hij namelijk een contract ondertekend met zijn moeder, wijlen Queen Elizabeth, waarin zwart op wit gesteld staat dat hij nog tot en met 2078 in de (dertig kamers tellende) villa mag blijven wonen.

Maar ja: geen enkele royal duty uitvoeren, ondertussen met schandalen om je oren geslagen worden, én ondertussen teren op de goodwill van je familie in een luxe lodge? Dat staat niet zo lekker. Daarom gaan er al sinds halverwege vorig jaar hardnekkige geruchten dat koning Charles zijn broer uit de villa wil doen vertrekken. Dat leek vervolgens met een sisser af te lopen – tot deze week. Nu er weer volop nieuwe documenten in de Epstein-affaire openbaar worden gemaakt waar Andrews naam veelvuldig in voorkomt, zou de discussie opnieuw opgelaaid zijn.

Budget

Zo stelt The Telegraph dat Charles van plan zou zijn om het budget terug te trekken dat vanuit de Crown in allerlei werkzaamheden wordt gestoken. Er vinden au moment namelijk grondige renovaties plaats aan het monumentale pand, en tja: dat moet wel op de een of andere manier bekostigd worden.

In het contract dat Andrew in 2003 tekende voor de Royal Lodge zou bovendien duidelijk gesteld staan dat de prins er inderdaad mag blijven wonen, op de voorwaarde dat hij de boel goed onderhoudt. En als zijn broer nog weigert geld bij te leggen, dan zou het maar zo kunnen zijn dat de Duke of York dat broodnodige onderhoud opeens niet meer kan betalen. Het gevolg hiervan zou dan kunnen zijn dat hij de Royal Lodge toch echt moet gaan verlaten.

Andere bronnen zouden echter aan de Daily Mail hebben gemeld dat er van een uitzetting geen sprake is. “Een contact van de Duke heeft geclaimd dat – hoewel sommige leden van de hofhouding een uitzetting zouden toejuichen – King Charles het nooit zou toestaan.”

Frogmore Cottage

Mócht het toch zover komen, dan is de kans groot dat Andrew zijn intrek zal nemen in Frogmore Cottage, het huisje waar prins Harry en hertogin Meghan enige jaren hebben gewoond. Dit vijf kamers tellende appartement is een stuk kleiner dan de huidige Lodge, en of de Duke daar op zit te wachten is nog maar de vraag. Zo deelt hij zijn Royal Lodge namelijk nog altijd met ex-vrouw Sarah Ferguson. Waar afstand houden in een villa met dertig kamers prima te doen is, is het nog maar de vraag of het gescheiden stel op elkaars lip wil zitten in die kleine cottage.

Kortom: dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje!

Bron: The Telegraph, The Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws