Niet alleen Harry: ook déze Britse royal experimenteerde met drugs

Margaret was allesbehalve een brave prinses.

Van prins Harry weten we inmiddels dat hij een voorliefde heeft voor alles wat God verboden heeft, en hij heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt dat hij in zijn jongere jaren weleens experimenteerde met drugs. Daarin blijkt hij verrassend genoeg niet de enige Britse royal te zijn.

Omstreden royals

Van de streken van de Belgische prins Laurent tot het hocus pocus-bestaan van Noorse prinses Märtha Louise en de pikante avonturen van prins Harry: de verhalen van omstreden royals blijven ons intrigeren. Als we een stukje terug de tijd in gaan, was prinses Margaret een van de royals die tot dat lijstje ‘zwarte schapen’ behoorde. De jongere zus van Queen Elizabeth stond niet bepaald bekend als een brave prinses, en week maar wat graag af van het standaard koninklijke pad. Ze ontbeet naar verluidt met een glas vodka, rookte zestig sigaretten per dag en hield er een roerig liefdesleven op na.

Liefdesleven

Dat tumultueuze liefdesleven ging niet bepaald over rozen. Margaret werd in de jaren ’50 verliefd op kapitein Peter Townsend. Na een geheime relatie van twee jaar ging haar grote liefde voor de prinses op één knie. Ze accepteerde het aanzoek meteen, maar dat gold niet voor haar zus. Vanwege de 1772 Royal Marriages Act kon Queen Elizabeth het huwelijk tussen de twee geliefden niet goedkeuren.

Zonder wederzijdse liefde, maar onder druk van de koninklijke familie trouwde Margaret in de jaren ’60 met societyfotograaf Anthony Armstrong-Jones. Na het huwelijk kreeg hij de titel Graaf van Snowdon en werd hij ook wel Lord Snowdon genoemd. En deze man zou degene zijn geweest die Margaret heeft aangezet tot het gebruiken van drugs.

Drugspakketjes

Een aantal jaren nadat Margaret en Lord Snowdon elkaar het jawoord gaven, begonnen de eerste scheurtjes in hun huwelijk al te ontstaan. In de jaren ’70 schijnt dat zich te hebben geuit in nogal absurd gedrag vanuit Lord Snowdon. Zo zou hij kleine pakketjes drugs met cocaïne en LSD achterlaten in hun appartement zodat Margeret die zou vinden en gebruiken. Op het allerlaatst schijnt hij bij de drugspakketjes zelfs briefjes met teksten als “why don’t you take all these and do us all a favour” te hebben gelegd.

Overspel

Dat het huwelijk tussen Margaret en Lord Snowdon allesbehalve liefdevol was, bleek overigens niet alleen uit de drugs die werden uitgewisseld. Lord Snow zou veelvuldig vreemdgaan (al moeten we zeggen dat Margaret zelf ook bepaald geen geen heilige Maria was) en tijdens het bedrijven van de liefde met zijn minnaressen veel kabaal maken zodat zijn vrouw het zou horen. Dit scheen Margaret op haar beurt dan weer alleen vervelend te vinden als de betreffende dame een hoge status had. Tja: je kunt zeggen wat je wil over de zus van Queen Elizabeth, maar saai was ze zeker niet.

Bron: Royal Central, NSMBL | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws