Zilveren huwelijk: prins Edward en Sophie vieren trouwdag met romantisch kiekje

Dit geliefde, stabiele royal couple is alweer 25 jaar samen!

Het is vandaag 19 juni, of moeten we zeggen: de dag van de liefde? Want vandaag is het niet alleen dubbel feest in Zweden, waar zowel koning Carl Gustaf als dochter kroonprinses Victoria hun huwelijksjubileum vieren, maar ook bij de Britse royal family kan de vlag uit. De jongste zoon van wijlen koningin Elizabeth, prins Edward, is namelijk 25 jaar samen met zijn grote liefde, Sophie Rhys-Jones. En om dat te vieren trakteert Buckingham Palace ons op een prachtig en vooral ook romantisch kiekje van het geliefde stel.

Stabiele factor

Zoals alle huwelijken kende ook het huwelijk van prins Edward en hertogin Sophie ups en downs. Toen het stel in 1993 begon met daten, bevond het Britse koningshuis zich namelijk nét in een periode vol scheiding en schandalen. Nadat welgeteld drie huwelijken van haar kinderen op de klippen liepen, snákte wijlen Queen Elizabeth naar een stabiele relatie voor een van hen, maar of ze nu meteen zo dol was op Sophie…

Edwards moeder vond de toen nog vriendin van haar jongste zoon namelijk maar wat gewoontjes. “Je zou haar niet snel opmerken in een mensenmassa”, aldus Her Majesty destijds. Inmiddels weten we dat Sophie uitgroeide tot misschien wel de favoriete schoondochter van de koningin en vervullen zij en haar grote liefde prins Edward hun koninklijke rol al jaren met verve.

Romantisch kiekje

Vandaag zijn Edward en Sophie 25 jaar getrouwd en dat moet natuurlijk gevierd worden. Daarom heeft Buckingham Palace een romantisch portret vrijgegeven waarop het royal couple dolgelukkig afgebeeld staat. De twee poseerden voor de lens van fotograaf Chris Jelf in de tuin van hun huis in Bagshot Park en eerlijk is eerlijk: het huwelijksgeluk spat er – zelfs na al die jaren – nog steeds vanaf. Bekijk de foto hier.

Ingetogen bruiloft

Het stel viert dus hun zilveren huwelijk, reden genoeg voor ons om terug te blikken op hun grote dag 25 jaar geleden. Hoewel een aanzoek vanuit prins Edward jarenlang uit bleef, ging hij eind 1998 toch voor Sophie op één knie. Het stel koos, zoals dat perfect bij ze past, voor een ingetogen bruiloft in Windsor Castle. Toch keken er naar verluidt zo’n 200 miljoen mensen op televisie naar het huwelijk van de jongste zoon van Queen E.

Bruiloft
Beeld: NL Beeld

Nadat de hertog en hertogin van Edinburgh in het huwelijksbootje stapten, verwelkomde het koninklijke paar twee kinderen. Hun dochter, Lady Louise Windsor, werd geboren op 8 november 2003 en hun zoon, James, graaf van Wessex, kwam ter wereld op 17 december 2007.

Bron: Hello! Magazine, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws