Glamour met een knipoog

Een werk-privébalans: hoe doen ze dat in koninklijke kringen?

Het leven van een royal gaat niet altijd over rozen. De koninklijke families staan wereldwijd in de schijnwerpers, en hoewel royals symbool staan voor nationale eenheid en traditie, hebben ze natuurlijk ook een privéleven. Al lijken we dat soms even te vergeten...

Royals in de spotlight

Of het nu gaat om het bijwonen van ceremoniële gebeurtenissen, diplomatieke missies of liefdadigheidswerk - het leven van royals is onlosmakelijk verbonden met het representeren van hun land. Dat kan best ingewikkeld zijn, kunnen we ons zo voorstellen. Want niet alleen de officiële verplichtingen trekken aandacht, ook persoonlijke kwesties liggen vaak onder een vergrootglas – van romantische relaties tot familiedrama's.

Schijnwerpers

Het onderscheid tussen privé en publiek wordt vervaagd door online media. Waar het leven van de koninklijke hoogheden vroeger in de krant of op televisie werd besproken, maken online mediakanalen nu gretig gebruik van alle royal juice.

De Britse prins William en prinses Kate hebben zich aangepast aan de realiteit door hun eigen social media te gebruiken om hun leven te delen. Zo houden ze meer controle over wat het publiek te zien krijgt. Slim! En die prachtige kiekjes achter de schermen, daar profiteren we natuurlijk graag van mee.

Overigens kunnen niet alle royals overweg met de media. Prins Harry en Meghan Markle vertrokken naar de VS, weg van de vijandige Britse pers. Zij wilden meer privacy.

Koninklijke kinderen

Veel koninklijke ouders willen hun kroost zo normaal mogelijk opvoeden, los van alle publieke druk die op hen rust. Prins William en prinses Kate hebben ervoor gekozen om hun kinderen grotendeels buiten de schijnwerpers te houden en zelf te bepalen wanneer en waar ze in de publieke aandacht komen.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben herhaaldelijk verzocht om de privacy van prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, te respecteren. Ze hebben zelfs overeenkomsten gesloten met de media om hun dochters af te schermen, behalve tijdens formele fotomomenten.

Hij mag dan wel geen prins zijn, maar de zoon van de Noorse kroonprinses Mette-Marit kwam wel op jonge leeftijd in de schijnwerpers te staan. Marius Borg Høiby belandde op jonge leeftijd met zijn 'jeugdzonden' in de kranten. Pas toen hij ging studeren heeft het Noorse koningshuis in een vrij uitzonderlijk bericht aan de pers gevraagd om Marius privacy te gunnen. Dat is gelukt, totdat hij weer een veelbesproken onderwerp werd door zijn criminele acties.

Niet zonder gevaar

Een leven in de schijnwerpers is ook niet geheel zonder gevaar. Kijk maar naar prinses Amalia. Hoewel haar toekomstige rol als koningin een publieke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zou ze beslissingen moeten kunnen nemen zonder bemoeienis van de roddelpers. Toch is haar aandacht in de media vergroot en kwam haar privacy onder druk te staan - dat bleek wel weer door de bedreigingen waar ze in 2022 mee moest dealen. Ook prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen is bekend met de gevolgen van de publieke schijnwerpers.

Reputatieschade

Soms zijn er momenten waarop het privéleven van royals onvermijdelijk een publieke kwestie wordt. Een voorbeeld hiervan is de kwestie rondom prins Andrew - zijn persoonlijke gedrag en betrokkenheid bij het Jeffrey Epstein-schandaal leidde tot enorme publieke verontwaardiging en schade aan de reputatie van het Britse koningshuis. En in Noorwegen kwam prinses Märtha Louise in opspraak door haar relatie met de controversiële sjamaan Durek Verrett.

Toekomstige generaties

Zo blijkt maar weer dat de scheidingslijn tussen publiek en privé erg dun is. Maar wie weet, hopelijk kunnen de jonge royals zoals prinses Amalia, prins George en prinses Ingrid Alexandra een nieuwe standaard zetten voor toekomstige generaties.

Royalty
  • VRT NWS, Blauw Bloed, de Telegraaf, Beau Monde archief, NU.nl
  • NL Beeld