Royal Battle: de Yorkies versus hertogin Kate

Als blikken konden doden: prinses Beatrice en prinses Eugenie van York worden steeds verder uit beeld geschoven door her...

Als blikken konden doden: prinses Beatrice en prinses Eugenie van York worden steeds verder uit beeld geschoven door hertogin Kate en dat zint de Yorkies niet.

Het heeft vanaf het begin al niet geboterd tussen de ‘bloedprinsessen’ Beatrice en Eugenie en burgermeisje Kate. De zussen maken deel uit van een vriendenclub die nogal snobby tegenover iedereen staat die niet tot ‘ons soort mensen’ behoort. Kate is de dochter van twee rijke ondernemers en in hun ogen een sociale climber in de categorie Nouveau Riche.

Yorkies in figurantenrol

Yorkies versus Kate 6Alle steken onder water zijn tot nu toe niet aan Kate besteed geweest. De hertogin speelt het spel volgens de regels, knikst voor de prinsessen als ze daartoe verplicht is en gaat sereen door met haar leven (en nodigde hen lekker niet uit voor de doop van prinses Charlotte). In de wetenschap dat haar man binnen afzienbare tijd zal promoveren tot kroonprins en ze ooit koningin Catherine zal worden. En de Yorkies? Die worden door het inkrimpen van het Engelse koninklijk huis dan verbannen naar de periferie van de Windsors, ook bekend als Sociaal Siberië.

Boze Stiefzusterlook

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

De gezusters York helpen hun populariteit niet door hun intense inspanningen voor volk en vaderland. Eugenie heeft een elitebaantje in een galerie wat uitgebreide vakanties niet in de weg staat. En Beatrice werkt helemaal niet, viert vrijwel permanent vakantie en wacht tot haar vriend Dave Clark haar nu eindelijk eens een aanzoek zal doen. Qua imago zou het ook schelen als ze niet standaard uitrukten als de Boze Stiefzusters in een pantomime over Assepoester (Watch out Kate, they’re behind you!).

Yorkies willen fulltime royals zijn
Yorkies versus Kate 2

Feit is dat Kate door de Queen meer naar voren wordt geschoven, solo werkbezoeken doet in naam van de koningin en Elizabeth II ook vaker vergezelt dan haar geboren kleindochters. Ze verloren al hun bodyguards op-kosten-van-de-zaak en het is hen heel duidelijk te kennen gegeven dat ze in hun eigen onderhoud moeten voorzien. Zelf zouden ze liever fulltime rondlopen op events als de Chelsea Royal Flower Show.

Prins Andrew lobby’t voor Yorkies

Yorkies versus Kate 5

Hun vader prins Andrew zou dit graag anders zien, omdat hij ervan overtuigd is dat ze fulltime royals zouden moeten zijn. Ooit lag dat ook wel in de lijn der verwachtingen, maar er is veel gebeurd sinds hij nog gelukkig getrouwd was met Sarah Ferguson en alles nog vredig en kalm was bij de Windsors.

Kate: Royal Taskforce
Yorkies versus Kate 4

Zijn broer, kroonprins Charles, die steeds meer invloed krijgt op dit soort beslissingen, is echter vastbesloten het Koninklijk Huis om te vormen tot een kleine, gestroomlijnde Royal Taskforce à la de Oranjes. Die zal bestaan uit hemzelf en zijn vrouw Camilla, prins William en Kate en prins Harry en zijn eventuele toekomstige echtgenote. Dit is zuur voor de Yorkies, die als kinderen goed bevriend waren met William en Harry en soms zelfs samen op vakantie gingen. Het contact verwaterde na de dood van prinses Diana, die de grote gangmaker was. De moeder van Beatrice en Eugenie, Sarah hertogin van York, is sindsdien vrijwel permanent verwikkeld in financieel gedoe met hier en daar een schandaal: ook dat heeft voor verwijdering gezorgd bij met name Charles, die Fergie naam niet eens meer wil horen.

Yorkies houden van glitter
Yorkies versus Kate 3

Prestige is niet de enige reden voor de froideur tussen het trio, de prinsessen en de hertogin hebben gewoon niet zoveel gemeen. Eugenie en Beatrice zijn opgevoed door Fergie, klaploper jetsetter in hart en nieren. Ze genieten allebei – Beatrice nog wat meer dan Eugenie – van reisjes naar St. Tropez en St. Moritz, feestjes in Dubai en yachten op de Middelandse Zee.

Kate is meer een buitenmens

© Samir Hussein / Getty Images  © Samir Hussein / Getty Images

Kate en William maken deel uit van de Turnip Toffs (knollenadel), een bijnaam voor de plattelandsadel van Norfolk. De Cambridge’jes hebben niet zoveel met de glitterkant van hun bestaan en zijn het liefst gewoon thuis, met hun kinderen, prins George en prinses Charlotte. Als je zo weinig overeenkomsten hebt ís het natuurlijk ook gewoon lastig om een gezellig gesprekje te voeren. Al doen Kate en Beatrice hier wel hun best om het leuk te houden: hoop doet leven.

Laatste nieuws