Droomtuin voor prinses Diana in de maak

Veel groen, comfortabele banken en van alles om kinderen bezig te houden, zoals bedriegertjes en 'ontdekplekken'. Dat zi...

Veel groen, comfortabele banken en van alles om kinderen bezig te houden, zoals bedriegertjes en ‘ontdekplekken’. Dat zijn de eerste plannen voor de speciale Prinses Diana-tuin.

Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat prinses Diana van Wales verongelukte in Parijs. Haar zonen prins William en prins Harry, hier met hun moeder in 1986, zijn enthousiast over het plan voor een speciale herdenkingstuin in de buurt van Kensington Palace, en bemoeien zich nu al met de bloemen die er beslist niet in mogen. Diana was dol op waterlelies en witte rozen, maar had het niet zo op lelies en gladiolen, blijkbaar.

Harry de mierenbeschermer

Diana tuin 3

De tuin is een idee van Historic Royal Palaces, een stichting die zich bezig houdt met het behoud van Kensington Palace. De prinses woonde met haar zonen in dit paleis tot haar dood. De jongens groeiden er op en hebben er inmiddels hun eigen vertrekken. Bij de eerste brainstorm voor de tuin kwamen er meteen allerlei leuke persoonlijke details naar boven: dierenliefhebber Harry bleek als kind zó gek op de mierenkolonie die de tuinmannen weg wilde hebben, dat ze voor hem de mierenhoop verhuisden (wat een kriebelig klusje moet zijn geweest).

Diana had geen groene vingers

Diana tuin 2

Diana herdenken met een tuin is nog best een uitdaging. In tegenstelling tot haar ex kroonprins Charles, die goede gesprekken met zijn tomaten houdt om ze beter te laten groeien, had de prinses niets met tuinieren. Ook haar zonen hebben geen groene vingers: zij gebruikten de tuin van Kensington Palace vooral om in te voetballen. “Maar ze hield wel van bloemen en van de natuur,” aldus prins William, die aangeeft dat het vooral een romantische tuin ‘in de geest van Diana’ moet worden.

Harry gaat niet schoffelen

Diana tuin 1

De tuin is een toevoeging aan de reeds bestaande herdenkplekken voor Diana in Londen, zoals de Princess of Wales Memorial Walk, de Diana Memorial Playground en de Diana Memorial Fountain. Het paradijsje moet voor 31 augustus (Diana’s sterfdag) 2017 gereed zijn. “De tuin is een mooi idee, en past zeker bij de manier waarop onze moeder wordt herdacht,” zegt prins Harry. “Mijn broer en ik zullen alles doen om er zeker van te zijn dat ze nooit zal worden vergeten. En alle speciale dingen die zij deed voortzetten. Ik hoop dat de talenten van mijn moeder terug te zien zijn in het werk wat ik doe.” Maar schoffelen hoort daar dus niet bij.

Laatste nieuws