Maakt het leven mooier

Lady Louise is jarig!

Lady Louise is jarig! De dochter van prins Edward, graaf van Wessex, en gravin Sophie is 12 jaar geworden. En als jongst...

Lady Louise is jarig!

Lady Louise is jarig! De dochter van prins Edward, graaf van Wessex, en gravin Sophie is 12 jaar geworden. En als jongste kleindochter van de Queen en 11de in de lijn der troonopvolging mag ze dan niet de meest prominente Windsor zijn, ze is altijd van de partij, omdat iedereen dol op haar is. Oom Harry noemt haar een 'sweetheart'. Oom William oefende elf jaar terug al zijn vaderlijke talenten op haar (ze was het enige kind waar hij wel eens op wilde passen). Tante Kate vroeg haar hoogstpersoonlijk als bloemenmeisje 'omdat je zo verantwoordelijk bent' en oma Elizabeth heeft eindeloze paard- en ponygesprekken met Lou, zoals ze en petit comité meestal wordt genoemd. Ter ere van haar verjaardag: 12 feitjes over deze leuke jongedame.

1 Louise is thuis in het ziekenhuis

Lady Louise werd te vroeg geboren en lag een paar weken in de couveuse. Ze werd meerdere keren geopereerd aan haar ogen en liep op haar 9de een gebroken arm op, na een val van haar pony.

2 Ze verzamelt badges

Louise is lid van de Brownie divisie van de Girl Scouts; haar moeder Sophie is beschermvrouw van deze scoutingafdeling en was vroeger zelf ook een Brownie. Vuurtjes maken, knopen leggen, tentje bouwen, vogels herkennen – Lou verzamelt badges alsof het aangenomen werk is.

 3 De Lady is een grote zus

Louise heeft een jonger broertje: James. Samen met hun ouders wonen ze op Bagshot Park, een enorm landgoed in Surrey op 11 mijl van Windsor. Het stamt uit 1879, telt 120 kamers en heeft overal Indiase elementen. Het staat bekend als 'de meest avontuurlijke Windsor-residentie'.

4 Ze is een Nordic fashionista

Louise draagt vaak kleding van het Noorse merk Pale Cloud, ook populair bij Scandinavische prinsesjes.

5 Louise is een echte Windsor

Ze heeft de echte blonde Windsorkrullen en lijkt sprekend op tante Anne én op koningin Elizabeth, hier in 1930.

6 Ze kan goed stilzitten

Ze is welkom op officiële royal aangelegenheden, sinds ze in 2009 (zie foto) bewees zich keurig te kunnen gedragen op het balkon van Buckingham Palace tijdens Trooping the Colour. Dit jaar was ze zelfs present zonder haar ouders, wat wel iets zegt over hoe dol de Queen op deze kleindochter is. Louise is ook aanwezig bij de meeste officiële kerkdiensten die de Windsors bezoeken en was de jongste van de familie die welkom was in Westminster Abbey toen haar oma daar haar 60ste jaar als koningin vierde.

 7 Louise doet leuk mee

Dit jaar had ze haar eerste overzeese werkbezoek en vergezelde ze haar ouders op een reis naar Zuid-Afrika. Maar ze is net zo lief thuis om met haar nichtjes te spelen.

8 Eigenlijk is ze een prinses

Hoewel ze officieel een Koninklijke Hoogheid is en eigenlijk Her Royal Highness Princess Louise of Wessex zou moeten heten, kreeg ze op uitdrukkelijk verzoek van haar ouders 'slechts' de titel Lady "in de hoop dat ze niet wordt belast met de verwachtingen die soms rond koninklijke titels hangen." Gezien wat haar nichtjes prinses Beatrice en Eugenie er van bakken, lijkt het bepaald geen onverstandige beslissing van Edward en Sophie. Louise lijkt er in ieder geval niet mee te zitten.

9 Ze heeft een eigen meer!

In 2008 werd er, ter ere van een bezoek van haar vader in Canada, een meer naar haar genoemd. Het Lady Louise Lake ligt in het noorden van de provincie Manitoba.

10 Louise is dol op haar moeder

Lady Louise en gravin Sophie zijn echt twee handen op één buik. Ze trekken er vaak samen op uit, doen samen boodschappen, rijden samen paard en bezoeken samen sportwedstrijden. "Mijn dochter is op alle denkbare manieren een cadeautje," aldus Sophie.

11 Ze is goed in taal

Louise gaat naar St. George's School in Windsor waar prinses Eugenie ook een paar jaar heeft gezeten. Ze is een goede leerling met aanleg voor opstellen, verhalen en taal. Bovendien is ze heel sportief en heeft nog nooit op de gang gestaan. De kans dat ze zich binnen nu en een paar jaar ontpopt tot een dwarse puber lijkt ons vooralsnog gering.

12 Louise bewaarde haar kroontje

Het huwelijk van William en Kate was een hoogtepunt voor Louise, die hier met haar oom Harry in de koets zit. Ze vond het reuze spannend vond om bloemenmeisje te mogen zijn, maar ook besefte dat ze deel uitmaakte van een Grote Gebeurtenis. Als bedankje maakte ze een tekening die het stel heeft ingelijst én ze bewaarde haar bloemenkroontje: het ligt gedroogd in een doosje als herinnering aan die grote dag. Aaah, cute!