Inspiratie nodig om jezelf als keukenprinses te ontpoppen? Lees dan snel het recept hieronder. Vandaag: Hollandse asperges!
Met dit recept van chef Roel Gilissen haal je alsnog de culinaire kunsten van Hotel Des Indes in huis. En extra lekker want zelfgemaakt. Dek de tafel extra feestelijk met een luxe randje en geniet van dit bijzondere pastagerecht.
Benodigdheden
Voor vier personen:
400 gram verse pasta (eventueel zelf maken);
200 gram gerookte zalm
½ bos bieslook
400 gram Hollandse asperges
½ bos peterselie
2 sjalotten
1 teentje knoflook
10 gram Oost-Indische kers
100 gram Hollandse champignons
10 gram viooltjes
1 deciliter witte wijn
1 deciliter room
40 gram boter
Bereiding
1. Schil de asperges en snijd ca. 2 cm van de onderkant af. Leg de asperges in een platte schaal en bestrooi met 5 gram zout. Zorg ervoor, dat de asperges onder water komen te staan en dek de schaal af met bakpapier;
2. Breng het geheel rustig aan de kook. Zet na een paar minuten het vuur uit en laat de asperges 10 minuten afgedekt staan. Verwijder het bakpapier en zet de asperges koud;
3. Was en droog de peterselie en bieslook en hak deze fijn. Pers dan ook de knoflook en snijd de sjalotten fijn;
4. Borstel de champignons en bak deze in wat olijfolie. Voeg hier de knoflook en sjalotten aan toe. Als het geheel gaar is, blus je het af met de wijn;
5. Voeg de room toe aan het mengsel en gebruik tot slot boter om het geheel te binden;
6. Kook de pasta al dente (ca. 6/7 min koken). Terwijl de pasta op het vuur staat, snijd je de asperges in gelijke stukken en warm je deze op in het bewaarde aspergevocht;
7. Warm de champignons en de rest van de saus op. Giet de pasta af en voeg er wat olijfolie aan toe;
8. Verdeel de pasta over de borden en leg de asperges netjes op de borden. Drapeer de gerookte zalm over de asperges.
Wil je het helemaal goed doen en heb je toevallig een keuken- en pastamachine in huis? Maak dan je eigen pastadeeg.
Benodigdheden
500 gram bloem (eventueel Italiaanse bloem)
15 eidooiers
0,25 deciliter water
0,25 deciliter olijfolie
15 gram zout
Bereiding
1. Meng de bloem, eidooiers, water en olijfolie en laat dit +/- 30 minuten draaien in de keukenmachine met deeghaken. Voeg na 25 minuten het zout toe;
2. Rol de pasta uit met een deegroller;
3. Maak met behulp van een pastamachine tagliatelle van je deeg.
- iStock