Alle tradities waarmee Kate en William braken op hun trouwdag

De Cambridge's vieren vandaag hun tinnen huwelijksjubileum!

Tien jaar geleden is het alweer dat Kate Middleton in haar Alexander McQueen-japon naar het altaar schreed, haar leven als royal tegemoet. En vanaf dag één is de hertogin van Cambridge bezig om de monarchie te moderniseren door stilletjes te breken met de (ongeschreven) regels.

Ook op haar trouwdag liet Kate een nieuwe wind waaien door Westminster Abbey. Met deze eeuwenoude tradities brak het kersverse Cambridge-koppel op 29 april 2011.

1. Wapperende haren

Maar liefst 350 jaar lang (!) droegen koninklijke bruidjes hun haar opgestoken op hun trouwdag. En hoewel we weten dat zo'n updo Kate ook prachtig staat, besloot ze heur haren los te dragen tijdens de royal wedding. Dat ging niet zonder gemopper vanuit het conservatieve Buckingham Palace. “De royals benadrukten Kate dat ze haar liever met opgestoken haar zagen op deze bijzondere dag”, herinnert koningshuisverslaggever Ashley Pearson zich. “Maar Kate had haar zinnen gezet op het los dragen van haar golvende haar, dat is haar favoriete kapsel, en ook dat van William. Dus uiteindelijk sloten ze een compromis.” De aanstaande hertogin liet haar lokken over haar schouders vallen, maar zette haar bovenste haren vast. De gulden middenweg!

2. Maid of honour & Best man

Dat er bruidsmeisjes ronddartelen op een royal wedding, is niets nieuws – een verzameling jonge, koninklijke of adellijke kinderen in schattige outfits doet het altijd goed bij het trouwspektakel. Kate Middleton was echter de eerste koninklijke bruid die ook een maid of honour koos: haar zus Pippa. Deze rol van 'opper-bruidsmeisje' past niet helemaal bij het royal protocol, net zoals de titel van best man die prins William op de grote dag aan zijn broer prins Harry gaf. Prins Harry maakte op zijn beurt prins William best man toen hij in het huwelijksbootje stapte. Oh, toen alles nog koek en ei was tussen de twee…

3. In het wit

Bruiloftsregel nummer één: wit is alleen weggelegd voor de bruid, niet voor de gasten. Kate trok zich niets aan van deze welbekende faux pas en liet haar zus een witte jurk aantrekken, waardoor Pippa meteen net zo bekend werd als haar zus.

4. Twee keer kussen

Niet een, maar twee keer herhaalden Kate en William de beroemde 'balkonkus.' Toegegeven, deze hele bakonscène is een vrij nieuwe traditie, die prinses Diana en prins Charles in gang zouden hebben gezet. In de generaties daarvoor volstond het als het pasgetrouwde stel elkaar een paar keer lieflijk in de ogen keek. Tja, daarmee stel je volk en vaderland vandaag de dag niet meer mee tevreden!

5. Verlate huwelijksreis

Normaal gesproken laten pasgetrouwde royals alle heisa onmiddellijk achter zich door op de trouwdag zelf nog aan hun honeymoon te beginnen. Kate en William deden het wat rustiger aan en verbleven eerst een nachtje in Buckingham Palace. Pas tien dagen na hun grote dag vertrokken de Cambridge's naar een zonnig oord: een privé-eiland van De Seychellen.

Happy anniversary, Kate & Will!

Bron: Marie Claire UK, Hello | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws