Don’t mess with the dresscode: aan deze eisen moeten de hoedjes op Royal Ascot voldoen

Hét royal event van de zomer gaat gepaard met strikte voorschriften.

Denk je dat het er bij ons op Prinsjesdag wild aan toe gaat, dan heb je de creaties van Royal Ascot nog niet gezien. Toch moeten de bezoekers van dit op-en-top chique event zich aan strikte hoedjesvoorschriften houden.

Royal Ascot

Royal Ascot is hét zomerevenement van de Britse society, waarbij niet alleen de snelste racepaarden, maar ook alle royals komen opdraven. Voor Queen Elizabeth – paardenmeisje in hart en nieren – is het zonder twijfel een van de hoogtepunten van het jaar te noemen. En voor liefhebbers van royal fashion is dat het ook, want Royal Ascot is een kledingstijl an sich.

De paardenraces gaan gepaard met een strikte dresscode en vooral de hoedjes zijn niet te missen.

Hatcode

Hoewel het voor buitenstaanders soms lijkt alsof de ladies een neergestorte vogel of een opgevouwen pannenkoek op hun hoofd hebben gezet, zijn er wel degelijk regels verbonden aan deze opvallende hoedjes. Vrouwen die het event bezoeken moeten áltijd een hoed dragen óf voorzien zijn van een hoofddeksel met een 'solide basis en een diameter van minstens 10 centimeter'. Een 'simpele' fascinator is niet voldoende en ook maakt de dresscode duidelijk dat hoeden 'die overmatig oversized zijn of die een product of merk promoten niet zijn toegestaan.'

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander bezochten het zomerse evenement in 2019. Met die minimale omvang zat het in ieder geval goed en de buitenlandse pers was lovend over het hoofddeksel van onze queen: “Met het eigenzinnige, volumineuze hoofddeksel liet de Nederlandse koningin zien dat ze ook haar karakteristieke, koninklijke stijl volgt als ze van huis is.” (Harper's Bazaar US).

Beeld: Brunopress

En een tikje excentriek, dat is júist de bedoeling tijdens Royal Ascot. Nergens gaat het zo goed samen met traditie als tijdens deze paardenraces. Maar de verschillen zijn groot. Hertogin Camilla trapte Royal Ascot 2021 afgelopen dinsdag af met een keurig hoedje (niets nieuws onder de zon) en een japon die zo uit haar slaapkamergordijn gemaakt zou kunnen zijn. Beau Monde zet binnenkort de beste en slechtste looks van dit jaar voor je op een rijtje!

Niet te vergeten: ook gentlemen moeten te allen tijde een hoofddeksel paraat hebben. Ze hebben hierbij een stuk minder keuze dan alle couture die hun wederhelften kunnen dragen. Alleen een zwarte of een grijze hoge hoed is toegestaan, en de heren moeten hem afnemen als ze zich in een restaurant, een privébox, een terras een balkon of een tuin bevinden. Zelf een leuk speldje of strikje op de hoed plakken is niet toegestaan. Prins Charles en prins William doen het even voor (had je geen grijs exemplaar kunnen kiezen, Charles?!).

Beeld: Brunopress

De keuze van een geschikte hoed valt nog in het niet bij het kiezen van een gepaste outfit. Die moet namelijk fashionable, maar tegelijkertijd heel degelijk zijn. Jurken moeten net boven de knie vallen of langer zijn, de bandjes van een jurk of top moeten meer dan 2,5 centimeter breed zijn en halterneks, strapless jurkjes, doorzichtige bandjes of spaghettibandjes zijn uit den boze. Een pak dragen mág, maar de pantalon moet dan wel tot de enkel vallen en het boven- en onderstuk moeten exact van dezelfde kleur en materiaal zijn.

Hertogin Meghan speelde op safe tijdens haar eerste Royal Ascot in een lange jurk van Givenchy.

Beeld: Brunopress.

Houd beaumonde.nl in de gaten voor de laatste looks van Royal Ascot 2021!

Bron: Royal Ascot | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws