Glamour met een knipoog

Royal weddings: de meest glamoureuze bruiloften uit de geschiedenis

Koninklijke bruiloften zijn ongetwijfeld een van de meest betoverende evenementen ter wereld. Eeuwenoude tradities, extravagante jurken, imposante locaties en immens publiek staan symbool voor de glamoureuze spektakels.

glamoureuze bruiloften uit de geschiedenis

De bruiloften van de koninklijke families zijn meer dan een feestelijke gelegenheid om de liefde te vieren. Met symbolische ceremonies, culturele gebaren en fenomenale jurken, zijn de royal weddings onvergetelijke evenementen die belangrijke momenten in de geschiedenis markeren. We werpen een blik op de grootste koninklijke bruiloften uit de geschiedenis!

Prinses Diana en Prins Charles (1981)

Geen koninklijk huwelijk is zo iconisch als dat van Prinses Diana en Prins Charles, dat op 29 juli 1981 plaatsvond in de St. Paul's Cathedral in Londen. De 20-jarige Prinses Diana betoverde de wereld met haar sprookjesachtige trouwjurk, ontworpen door David en Elizabeth Emanuel. Met zijn meterslange sleep en duizenden parels, is de japon en van de meest memorabele trouwjurken in de geschiedenis. De jurk heeft een geschatte waarde van 198.000 dollar!

Hoewel het sprookjeshuwelijk eindigde in een scheiding, blijft deze koninklijke bruiloft een symbool van romantiek, pracht en praal. Het huwelijk werd wereldwijd bekeken door maar liefst 750 miljoen mensen.

Koningin Elizabeth II en Prins Philip (1947)

Het huwelijk van de jonge prinses Elizabeth (later natuurlijk koningin Elizabeth II) en prins Philip vond plaats op 20 november 1947 in Westminster Abbey. Het huwelijk symboliseerde een nieuw tijdperk voor het Britse koningshuis in een tijd van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Elizabeth droeg een elegante satijnen trouwjurk van Norman Hartnell, gedecoreerd met tienduizenden parels en een sleep van bijna vijf meter. De liefde tussen Elizabeth en Philip hield stand tot aan zijn dood in 2021, waarmee hun huwelijk een van de langste koninklijke huwelijken in de geschiedenis werd. Wow!

Koningin Victoria en Prins Albert (1840)

Op 10 februari 1840 gaven Koningin Victoria en Prins Albert elkaar het ja-woord in de Chapel Royal in St. James's Palace. Een huwelijk dat de moderne trouwtradities flink heeft beïnvloed! Victoria droeg namelijk een witte zijden satijnen jurk, wat destijds zeer ongebruikelijk was. Met dit gebaar zette ze de trend voor de witte trouwjurk, die sindsdien een vast onderdeel is geworden van bruiloften over de hele wereld. En dat is niet het enige, hun ware liefde voor elkaar was in die tijd zeer zeldzaam. Samen brachten ze wel negen kinderen groot!

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (2002)

Het huwelijk van onze Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta was een groots evenement in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Máxima stal de show in een ivoorkleurige Valentino-jurk met een vijf meter lange sleep en een lange sluier. Wat een plaatje!

Het huwelijk stond in het teken van zowel Nederlandse als Argentijnse tradities, inclusief een muzikaal eerbetoon aan Máxima's roots. Als het goed is kunnen we het fenomeen in seizoen twee van de Videoland-serie Máxima met eigen ogen bewonderen!

Koning Felipe VI en Koningin Letizia (2004)

Het huwelijk van de Spaanse koning Felipe VI (toen nog kroonprins) en de voormalige journalist Letizia Ortiz was een van de grootste gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Spanje. De ceremonie vond plaats in de Almudena-kathedraal in Madrid en trok koninklijke families en beroemdheden van over de hele wereld aan.

Letizia, die een veelbesproken keuze was vanwege haar burgerlijke en gescheiden achtergrond, droeg een verfijnde jurk met een lange sleep en een met goud versierde sluier. Wat dat mocht kosten? Acht miljoen (!) dollar! Het exemplaar is ontworpen door de Spaanse Manuel Pertegaz. Dit huwelijk bracht het Spaanse koningshuis weer een stukje dichter bij de moderne tijd.

Prins William en prinses Kate (2011)

Een van de meest bekeken koninklijke bruiloften is die van Prins William en prinses Kate, die plaatsvond op 29 april 2011 in Westminster Abbey. Sterker nog, met ongeveer twee miljard kijkers wat het een van de grootste mediagebeurtenissen in de geschiedenis.

Kate’s jurk (ter waarde van 'slechts' 514.000 dollar), ontworpen door Sarah Burton voor Alexander McQueen, werd onmiddellijk een mode-icoon. De jurk met klassieke snit, lange kanten mouwen en delicate details, symboliseert de tijdloze elegantie van de Britse koninklijke familie.

Prins Harry en Meghan Markle (2018)

De bruiloft van Prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle in de St. George’s Chapel in Windsor was een baanbrekend evenement. Meghan bracht een stukje cultuur mee, en dat was niet zo vanzelfsprekend. Ze droeg een minimalistische jurk van Givenchy, ontworpen door Clare Waight Keller.

De ceremonie was doordrenkt van symboliek door de aanwezigheid van een gospelkoor en de toespraak van dominee Michael Curry, die de liefde en eenheid tussen verschillende culturen benadrukte. Het huwelijk schreef geschiedenis door de combinatie van traditie en moderniteit.

Eén ding is zeker: met hun sprookjesachtige jurken, historische locaties en bijzondere tradities weten de koninklijke families ons te boeien. Dat blijkt wel met de miljoenen (of miljarden... in het geval van William en Kate) kijkers die de uitbundige royal weddings trekken!

Royalty
  • AD, Elle, Beau Monde archief, Blauw Bloed, Vogue, HELLO!, Business Insider
  • NL Beeld