Hoe Marilyn Monroe bijna prinses van Monaco werd

Het had niet veel gescheeld.

We kennen haar allemaal, Marilyn Monroe. Ze was één van de meest populaire sex symbols uit de jaren 50. Maar wist jij dat de zangeres ook zomaar eens prinses van Monaco geweest had kunnen zijn?

Huwelijkskandidaat

Marilyn was – en is nu nog steeds – een echt icoon in de Hollywood-wereld. En hoewel ze door haar looks en rol als fotomodel, actrice en zangeres bekend is geworden, had ze ook een titel als prinses erbij kunnen krijgen. In de documentairereeks genaamd Keeping the Crown, wordt verteld hoe Marilyn bijna prinses van Monaco werd, in plaats van 'rivale' Grace Kelly.

Net na de Tweede Wereldoorlog bevond prins Rainer van Monaco zich in een benauwde situatie. Hij liep het risico om zijn kroon te verliezen en moest gauw iets bedenken om weer het vertrouwen te winnen van het volk. Zijn adviseurs vertelden hem dat hij de industrie en het toerisme in het land weer op gang moest helpen én dat hij een erfgenaam moest produceren. Hoe hij dat het beste in één keer kon verwezenlijken? Trouwen met iemand die 'nieuw in de royal-wereld was', en een Amerikaanse actrice zou perfect in dat plaatje passen.

Beeld: Brunopress

Eisen

“Prins Rainier kreeg het advies om met een Hollywood-prinses te trouwen en te profiteren van alle beroemdheid en roem die dat huwelijk met zich meebracht,” zo vertelt Dr. Chandrika Kaul, historica aan de Universiteit van St. Andrews. “Wat Monaco nodig had was een opleving van het toerisme. Het was economisch gezien heel logisch.” Hoewel Marilyn eigenlijk aan alle eisen voldeed en op nummer één op de lijst van de prins stond, werd haar imago toch als te 'sensueel' gezien en ging het hele sprookjeshuwelijk niet door.

Beeld: Brunopress

Grace Kelly

Beeld: Brunopress

“Iedereen was zeer enthousiast door het idee. Ongeveer een week lang twijfelde Marilyn aan het aanbod, hoewel ze er een beetje lacherig over deed en bleef verwijzen naar haar mogelijke echtgenoot als 'Prins Rendier!'”, vertelt roddel columniste Liz Smith. “Uiteindelijk weigerde ze natuurlijk. Ze was toegewijd aan haar carrière en een ontluikende romance met Arthur Miller en ze wilde 'respect' van de Hollywood-gemeenschap. (Dat laatste doel heeft ze helaas nooit bereikt.)”

En dus moest prins Rainier op zoek naar een andere mogelijke kandidaat. Niemand minder dan actrice Grace Kelly bleek uiteindelijk wel aan alle eisen te voldoen. Niet alleen knap, beroemd en glamourous, maar ook nog eens katholiek en bereid om Hollywood om te ruilen voor Monte Carlo. Het stel trouwde in 1956 en kreeg drie kinderen: prinses Caroline, prinses Stephanie en prins Albert II.

Bron: Honey Nine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws