Argentijnse roddelpers at it again: deze prins zou het vriendje zijn van Amalia

Wij nemen dit nieuws met verschillende korrels zout.

Omdat de roots van onze Máxima natuurlijk in Argentinië liggen, vindt de pers daar regelmatig dat zij óók een zegje moeten doen over de koningin en haar gezin. Meestal voelt het alsof zij simpelweg wat pasta naar een muur gooien en kijken wat er blijft plakken, en vandaag is geen uitzondering. De Mendoza Post claimt nu namelijk dat zij weten wie het ultrageheime vriendje van Amalia is. Afijn, wij kijken mee.

Het geheime vriendje

We vallen maar direct met de spreekwoordelijke deur het paleis binnen: Mendoza Post claimt dat Amalia namelijk een oogje heeft op één van onze buur-royals. Volgens de krant fladderen er namelijk voorzichtige vlinders rond haar en Belgische prins Gabriël. 'Bronnen' zouden dit aan de krant bevestigen, maar wie die bronnen dan zijn? Dat blijft gehuld in mysterie.

“Velen zeggen ons dat Amalia een geheim vriendje heeft en dat het de Belgische prins Gabriël is”, schrijft de krant. Inmiddels is dit nieuws door verschillende andere kranten overgenomen, zoals de Spaanse Mujer Hoy en het Duitse blad Gala. Wij hebben in elk geval onze twijfels bij de berichten, hoe leuk het ook zou zijn.

Wetten en praktische bezwaren

Maar, zoals Willem Elsschot al eens schreef: 'Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren'. En dat is ook hier het geval, want mocht er echts iets opbloeien tussen prinses Amalia en prins Gabriël, dan steekt de Belgische grondwet een stokje voor zo'n royal wedding.

Het zit zo: de Belgische wet verbiedt dat een lid van het koningshuis trouwt met iemand van 'Oranje'. Kort na de septemberrevolutie van 1830 waren de Belgen de Nederlandse overheersing helemaal beu en stelden ze een wet op. De Anti-Hollandse sfeer zorgde voor een decreet dat verbiedt dat prinsen en prinsessen van het Nederlandse en Belgische koningshuis met elkaar mogen trouwen. De Belgische wet behelst ‘de eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België’. Dus een toekomstige koningin der Nederlanden als match voor een prins van België is absoluut niet denkbaar.

Geen Romeo en Julia

Als de Argentijnse pers gelijk zou hebben, dan komen we dus in een soort Romeo en Julia-situatie terecht. Alleen in plaats van Capulets en Montagues, dus de Oranjes en de Belgische royals.

In 2006 liet een Belgische politicus nog weten dat hij deze wet wilde terugdraaien – maar daar lijkt uiteindelijk niks mee gebeurd. Kortom: who knows? Wij wachten in elk geval af tot onze kroonprinses zélf haar zegje doet over haar liefdesleven.

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws