Moet prins Andrew zijn titel inleveren?

Dit kan grote gevolgen hebben voor de prins.

Het imago van de hele Royal Family verkeert in zwaar weer door de rechtszaak tegen prins Andrew. De zoon van Queen Elizabeth stapte eerder al op als werkende royal, maar er hangt hem meer boven het hoofd.

Schorsen van titel

Prins Andrew is door zijn misbruikrechtszaak voortdurend negatief nieuws, en ook vanuit het hof hoeft de schandaalprins geen steun te verwachten. Er doen namelijk al geruchten de ronde dat de prins zijn titel, hertog van York, moet opgeven. Volgens Sunday Times hebben hovelingen de mogelijkheid besproken om het verzoek tot het schrappen van de titel in te dienen als prins Andrew schuldig wordt bevonden. De krant schrijft dat de prins zou worden gedwongen tot een vorm van ‘interne ballingschap’ waarbij de 61-jarige zoon van Queen Elizabeth alle resterende banden met zijn liefdadigheidsactiviteiten moet verbreken.

Een lid van de koninklijke familie kun je niet zomaar ontslaan, dus de York-titel afnemen en de laatste banden verbreken is een soort tussenweg, legt een andere bron uit: “Als hij de zaak verliest, wat doe je dan met hem? Het is niet mogelijk om hem te dwingen ontslag te nemen, maar het opgeven van de titel zou wel mogelijk zijn.”

Of dit de werkelijkheid gaat zijn, moet nog blijken. Een woordvoerder van Buckingham Palace reageert stellig op de geruchten, en noemt het vooral speculaties. “We willen geen commentaar geven op een lopende juridische kwestie”, aldus de woordvoerder.

Virginia Giuffre tegen prins Andrew

De rechtszaak van Virginia Giuffre tegen prins Andrew is op dit moment in volle gang. Virginia Giuffre, die voorheen bekend stond als Virginia Roberts, heeft juridische stappen genomen tegen de prins, omdat hij haar seksueel misbruikt heeft toen ze een tiener was. In de zaak zegt Virginia dat ze op 17-jarige leeftijd door financier en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein naar Londen is gesmokkeld en gedwongen is om seksuele handelingen te verrichten met de prins. Ook zegt ze dat ze door hem seksueel is misbruikt in New York en op een Caribisch Eiland, dat eigendom was van Epstein. Prins Andrew heeft tot nu toe alle beschuldigingen ontkend.

Bron: Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws