Dit wist je nog niet over prinses Alexandra: de dochter van de groothertogen van Luxemburg

Van harte, prinses Alexandra!

Prinses Alexandra van Luxemburg viert vandaag haar 31ste verjaardag. De prinses is een van de minder bekende royals aan het Luxemburgse hof en is altijd al een beetje in de luwte gebleven. Daarom zetten wij tien weetjes over de jarige prinses op een rijtje!

1. Alexandra zoekt de aanwezigheid niet graag op

Alexandra is niet de meest opvallende Luxemburgse royal. Ze maakt regelmatig deel uit van groothertogelijke events, maar staat altijd een beetje achteraan. Ze lijkt geen enkele behoefte te hebben aan de spotlights, en hecht ook weinig waarde aan het tiaragehalte van haar familie. “Ze is heel serieus,” zei een oud-studiegenoot een paar jaar geleden. “Uiterlijkheden, daar houdt ze zich niet zo mee bezig.”

2. Sprekend oma Joséphine

Alexandra zou qua karakter erg veel lijken op haar oma van vaderskant, de Belgische prinses Joséphine. Die bracht weliswaar luxe en elegantie in het Luxemburgse vorstendom, maar tegelijk ook zoveel royal gereserveerdheid dat het geen twijfel leed ‘dat ze zich niet wilde encanailleren met lieden die niet in de categorie “ons soort mensen” vallen. Ooit beëindigde ze een vriendschap omdat de vriendin in kwestie niet meteen wist wie Rousseau was. Zo erg is het met Alexandra gelukkig ook weer niet! (En voor het geval je het wilt weten: Jean-Jacques Rousseau was een baanbrekend filosoof.)

3. Opgegroeid in een jongensgezin

Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine is het vierde kind en de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. Ze heeft vier broers die allemaal dol op haar zijn en op het schoolplein onvoorstelbaar breed op kinderen af konden lopen die Alexandra pestten. Haar broers werden ook wel als haar drie bodyguards gezien.

4. Klinkende connecties met titels

Haar peetouders zijn Michel de Ligne, veertiende prins van Ligne, en prinses Maria-Amma Galtzine, geboren als aartshertogin van Oostenrijk. Niet van de straat dus en áltijd handig om in je netwerk te hebben.

5. Paleis als ouderlijk huis

Alexandra was negen toen haar opa, groothertog Jean (95), aftrad om plaats te maken voor haar vader, groothertog Henri. Voor haar veranderde er op zich niet veel, omdat haar vader al een groot deel van de taken van zíjn vader waarnam. Zo bleven ze gewoon met zijn allen in het paleis wonen.

6. Spice Girl-fan

Als tiener was Alexandra een enorme Spice Girls-fan, met een zwak voor Baby Spice. Ze had zelfs een Union Jack jurkje à la Ginger Spice, maar mocht dat onder geen beding buiten het kasteel dragen.

7. Talenknobbel

De prinses is een polyglot die vloeiend Luxemburgs, Frans, Engels en Spaans spreekt en zich prima kan redden in het Duits en Italiaans.

8. Uitzicht op de troon

Ze is vierde in de lijn der troonopvolging. Eerst telde ze helemaal niet mee, omdat ze een meisje was, maar in 2011 werd deze antieke regel afgeschaft. Omdat boer Louis van zijn rechten afzag toen hij trouwde met zijn vriendin Tessy, kon Alexandra zijn plaats innemen.

9. Sterke Nederlandse connectie

Haar officiële titel luidt Hare Koninklijke Hoogheid prinses Alexandra van Luxemburg, prinses van Nassau, prinses van Bourbon-Parma. Aan alle kanten gelieerd aan de Nederlandse royals, dus.

10. Peettante

Ze is peettante van neefje Gabriel (van Louis en Tessy) en nichtje Amalia (van Felix en Claire). Zelf heeft Alexandra nog geen kleine spruit op de wereld gezet. De prinses is immers nog altijd single. Gefeliciteerd, Alexandra!

Bron & Beeld: Instagram, © Maison du Grand-Duc / Sophie Margue

Laatste nieuws