Hoe Edsilia Rombley 20 kilo is afgevallen: ‘Echt de knop omzetten’

'Je wilt er een paar kilo af, maar je hebt geen zin om je hele leven alleen maar sla te eten.'

Lees ook

Een stralende verschijning is nog zacht uitgedrukt als je het hebt over Edsilia Rombley. Of ze nu voor de camera verschijnt of op het podium staat, de zangeres ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Hoe doet ze het toch? In gesprek met Beau Monde vertelt Edsilia openhartig over haar schommelende gewicht en hoe belangrijk ze haar uiterlijk vindt. 

Andere kant laten zien

Edsilia Rombley entertaint graag op allerlei vlakken: toneel, film en televisie. En hoewel ze presenteren leuk vindt, wil ze toch meer. “Wat mij goed ligt, is human interest: lekker op pad, onder de mensen en een andere kant laten zien van situaties”, vertelt ze aan Beau Monde. “Zoals in het programma Over gewicht, waarvoor ik samen met Kees Tol in de wereld van gezondheid en afvallen duik. Dat vind ik interessant, omdat ik de worsteling van mensen herken: je wilt er een paar kilo af, maar je hebt geen zin om je hele leven alleen maar sla te eten.”

Schommelend gewicht

Desondanks schijnt Edsilia daar best goed in te zijn: een paar jaar geleden is ze maar liefst twintig kilo afgevallen. “Ik hou van lekker eten en gezelligheid, dus mijn gewicht schommelt al m’n hele leven. Sommige mensen worden daar depri van, dat had ik niet. Maar ik dacht wel: ik voel me niet fit”, vertelt de zangeres. “Van origine ben ik heel sportief: vroeger was ik fanatiek met voetbal en trainen in de sportschool. Dat is op een gegeven moment een beetje verdwenen, waardoor ik tijdens optredens steeds vaker voelde dat mijn broek weer niet lekker zat. Ik wist: als ik er tien kilo af krijg, dan voel ik me beter.” Het werd uiteindelijk het dubbele.

Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? “Het Alizonne dieet heeft me daarbij geholpen: er wordt bloed geprikt om te kijken wat je tekort komt aan bijvoorbeeld vitamines en daarna krijg je constant begeleiding. Ik heb m’n eetpatroon daardoor blijvend weten te veranderen, wat in mijn geval inhoudt: veel eiwitten, weinig suikers en doordeweeks geen koolhydraten.” Aha!

Moeilijke eters

Is Edsilia dan de hele dag bezig met wat ze wel en vooral niet mag eten? “Ik heb moeilijke eters thuis: de een wil geen kip, de ander geen rode saus. Ik kook altijd voor iedereen apart, dan kan dit er ook nog wel bij”, lacht ze. “In de beginfase was het Alizonne dieet het strengst, dan moet je de knop echt omzetten en zeggen: vanaf nu alle suiker weglaten. Maar met de tijd mag je steeds weer wat meer. Ik eet bijvoorbeeld geen brood, maar ik maak er geen zwaar punt van als ik een keer ergens ben waar geen salades zijn. Ik mag ook af en toe wel weer rijst of pasta, maar ik ken mezelf: als ik een lekkere nasi maak, dan wil ik een heel bord vol. Kleine porties eten vind ik lastig”, geeft ze eerlijk toe. “Als ik voor mijn gezin pasta of rijst maak, maak ik voor mezelf dus courgettepasta of bloemkool- rijst. Dat voelt niet als veel moeite.”

In de maquillage boodschappen doen

Edsilia vindt het niet alleen belangrijk om lekker in je vel te zitten qua gewicht, de beauty wil er qua uiterlijk ook graag verzorgd uitzien. “Ik ben ijdel genoeg om er op het podium op m’n best uit te willen zien. Heb ik een afspraak buiten de deur, dan zorg ik er ook altijd voor dat ik decent gekleed ben. Ik ga niet als een sloeber naar een belangrijk interview of gesprek. Je moet een beetje een entree maken, toch? Maar ik ben niet het type dat op een doordeweekse dag vol in de maquillage boodschappen gaat doen. Daar ben ik te relaxed voor”, stelt ze. “Liefst loop ik lekker op gympen, met een losse trui en makkelijke broek. Fris en verzorgd, maar niet overdreven.”

Het hele interview met Edsilia Rombley lees je in de nieuwste Beau Monde, nu in de winkels!

Tekst: Fleur Baxmeier | Foto’s: Feriet Tunc | Visagie: Patricia Zeeuw | Styling: Nga Ho

Laatste nieuws

Zie ook