De Lady Di documentaire: dit is wat je erover moet weten

Er komt weer een nieuwe vertelling van haar verhaal.

Lees ook

De afgelopen tijd zijn er al heel wat producties over de prinses van Wales verschenen. Vorig jaar konden we al kijken naar de film Spencer, waarin Kristen Stewart de rol van Lady Di op zich nam. Ook werden er meerdere musicals gemaakt. Op broadway kon men kijken naar Diana: The musical, in Nederland was Diana & Zonen te zien. Binnenkort kan er nog een titel aan dat rijtje worden toegevoegd, want HBO komt met een documentaire over Diana.

Weer een nieuwe productie

Het publiek kan geen genoeg krijgen van (het levensverhaal van) Diana. Haar tragische verhaal wordt nog altijd vanuit diverse invalshoeken verteld in films, series, musicals en boeken. Vanaf 30 juni kan er een documentaire aan dat lijstje worden toegevoegd. Dan verschijnt The Princess bij HBO, de docu die afgelopen week al te zien was bij het virtuele Sundance Film Festival. De documentaire heeft als doel ‘om onze medeplichtigheid bij Diana’s tragische dood te onderzoeken’. Hij is geproduceerd door BAFTA-award-winnende producers, die ook het brein zijn achter Man on the Wire en LA 92.

Veel archiefmateriaal

Lady Di was in haar tijd een van de meest gefotografeerde en gefilmde vrouwen op aarde. De documentaire is volledig opgebouwd uit het vele archiefmateriaal over de prinses, van audio-opnames tot foto’s, interviews en nieuwsfragmenten. Ook prins Charles komt regelmatig voorbij, in fragmenten waarin Diana en Charles samen aan het woord zijn. De docu belicht de periode van 1981 (toen Charles en Diana zich verloofden) tot 1997 (toen Diana om het leven kwam).

De trailer laat zien hoe de twee lastiggevallen werden door journalisten en paparazzo’s. Die fragmenten worden gecombineerd met quotes van interviewers en verslaggevers, waarin ze statements maken zoals ‘het uiteenvallen van dit huwelijk zorgt ervoor dat de Britse media niet veel andere dingen heeft om over te praten’. Bekijk de trailer hieronder:

Golf van rouw

Ed Perkins, de regisseur van de documentaire, heeft alvast wat uit de doeken gedaan bij US Today Entertainment. “ik hoop dat deze documentaire ervoor zorgt dat we Diana en onze relatie met de Royal Family beter gaan begrijpen. De huidige spanningen in onze relatie met die familie kunnen vaak worden herleid naar Diana”, aldus Perkins. “Ik was 11 jaar oud toen Diana overleed. Ik herinner me dat ik wakker werd gemaakt door mijn ouders, die er behoorlijk emotioneel door waren. Dat verbaasde me. Er was een nationaal golf van rouw. Dat had ik nog nooit eerder zo gezien en sindsdien is het ook niet meer voorgekomen. Mensen rouwden om Diana alsof ze hun eigen moeder of dochter was.”

We kunnen de documentaire dus vanaf 30 juni bekijken op HBO. Wij gaan ervoor zitten!

Bron: Tatler | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook