Zien: Máxima maakt parachutesprong uit vliegtuig

Máx ruilde haar naaldhakken in voor een springpak en sneakers.

Lees ook

Op blote voeten een immense vrachtwagen achteruit inparkeren? Daar draait koningin Máxima haar handen niet voor om. Uit een vliegtuig springen? Idem. De queen van de Lage Landen maakte woensdag voor het eerst een parachutesprong, en dat leverde spectaculaire beelden op. 

Sprong in het diepe

Máx bracht woensdag een werkbezoekje aan de Defensie Para School (DPS) in Breda, waar jaarlijks zo’n 800 tot 1000 militairen worden opgeleid. Hier kreeg ze van alles te horen over de verantwoordelijkheden van de DPS. Zo praatte ze met de militairen over hun opleiding en babbelde ze met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet in missies. Tijdens de rondleiding kreeg ze een demonstratie over parachutevouwen en de dag was uiteraard niet geslaagd voordat ze zelf ook (letterlijk) een sprong in het diepe nam.

Koningin Máxima tijdens het werkbezoek aan de DPS | Beeld: BrunoPress

Spanning en sensatie

Om echt te kunnen begrijpen wat de DPS doet, kreeg Máxima de kans om zelf een parachutesprong uit een vliegtuig te maken. En daar kon ze natuurlijk geen nee op zeggen. “Geen idee waar ik aan begonnen ben”, lachte ze nerveus nadat ze haar naaldhakken had omgeruild voor een springpak en sneakers. “De spanning groeit naarmate het moment dichterbij komt. Ik moest echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademhalen.” Koning Willem-Alexander en haar drie dochters vonden het net zo spannend. “Ze zeiden: ‘Ben je zeker, mammie?’”, aldus Máxima.

Koninklijke sprong

Aan adjudant Mark de eer om samen met Máx uit het vliegtuig te springen en door de lucht te zweven. Een ‘unieke ervaring’, zo omschreef hij de koninklijke sprong – al blijft hij er nuchter onder. “Ik ben net zo professioneel als met iemand anders. Dezelfde focus, dezelfde concentratie.” Of Mark, wiens achternaam om privacyredenen achterwege blijft, niet extra gespannen was om met een royal te springen? “Dat viel eigenlijk wel mee”, verklapte hij na de landing.

Wie duidelijk wél gespannen was, was onze koningin. “Ik heb haar wel een beetje gerustgesteld,” vertelt Mark, “maar ze deed precies zoals we het hadden gebrieft. Ze had de juiste houding. Ze mag zeker trots zijn.” You go, Máx!

Bron: Elegance, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook