Charles overslaan? De Queen denkt er niet aan

Het stokje meteen doorgeven aan William en Kate? Veel mensen zijn voor, maar de Queen heeft andere plannen.

Lees ook

Het voorstel steekt zo nu en dan weer de kop op: De troon meteen doorschuiven naar de veel populairdere William en Kate wanneer de tijd van Queen Elizabeth gekomen is. Zelf lijkt Her Majesty er met geen haar op haar hoofd aan te denken om prins Charles over te slaan in de lijn van de troonopvolging. Alle tekenen wijzen erop dat de Queen het stokje overdraagt aan haar oudste zoon.

Charles in de schijnwerpers

Het jubileum van de Queen maakte dat duidelijker dan ooit. Terwijl Elizabeth zelf maar drie keer in het openbaar verscheen tijdens de viering van haar 70 jaar op de troon, was het prins Charles die overal in de schijnwerpers stond – en ja, achterkleinzoon prins Louis natuurlijk.

Zo was het Charles die tijdens Trooping the Colour de eregroet in ontvangst nam, die op podia klom om toespraken te houden en die overal op de eerste rij zat. “De Queen zag dit als een uitgelezen kans om de transitie zichtbaar te maken”, zegt historicus Robert Lacey, expert op het gebied van koninklijke geschiedenis, in de nieuwste editie van PEOPLE.

Even wennen

Ook koningshuisauteur Sally Bedell Smith meent dat we tijdens het jubileum konden ‘wennen’ aan Charles als staatshoofd. “De Queen heeft nog altijd de touwtjes in handen, maar dit helpt mensen om te wennen aan Charles’ toekomstige rol als koning. Het voelde alsof het verleden gevierd werd en er vooruitgeblikt werd op de toekomst.”

En dan hebben we die titel nog…

Een generatie overslaan, zelfs al komt het de populariteit van de monarchie ten goede? Dat gaat heel waarschijnlijk niet gebeuren. Eerder liet de Queen ook duidelijk weten dat haar oudste zoon, nu al zeventig jaar kroonprins (!), de volgende koning wordt. Een paar maanden geleden liet Elizabeth immers haar ‘uitdrukkelijke wens’ horen dat Camilla in de toekomst Queen Consort wordt.

“Wanneer mijn zoon Charles koning wordt, weet ik dat jullie hem en zijn vrouw Camilla dezelfde steun zullen geven als jullie mij hebben gegeven”, liet de Queen horen in een verklaring. “Het is mijn oprechte wens dat, wanneer die tijd komt, Camilla bekend zal staan als koningin-gemalin wanneer ze haar trouwe dienst voortzet.” De kroon en troon voor prins William en hertogin Kate laten dus voorlopig op zich wachten.

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook