Deense royals nemen drastisch besluit over school prins Christian en prinses Isabella

'Het is een heel moeilijk proces voor ons geweest.'

De toekomst die was uitgestippeld voor de Deense prins Christian (16) en prinses Isabella (15) neemt nu al een wending. Kroonprinses Mary en kroonprins Frederik van Denemarken hebben besloten om hun twee oudste kinderen na de zomervakantie niet terug te laten keren naar hun in opspraak geraakte kostschool Herlufsholm. Wat is er gebeurd?

Exit Herlufsholm

Een jaar geleden poseerde prins Christian, de toekomstige troonopvolger, nog vol trots bij Herlufsholm – een van de meest traditionele en prestigieuze kostscholen van Denemarken. Hij zou daar zijn middelbareschooltijd afronden, en zijn zusje, prinses Isabella, zou hem dit jaar volgen naar het kostschoolkasteel.

Beeld: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Die trots veranderde in grote onrust onder de Deense koninklijke familie toen vorige maand een documentaire werd uitgezonden waarin meerdere misstanden op Herlufsholm aan de kaak werden gesteld. Zo zou er sprake zijn van een pestcultuur, mishandeling en misbruik onder de leerlingen. Het schoolbestuur zou daarbij niet hebben ingegrepen.

Nieuwe beslissing

Prins Christian is zelf niet in verband gebracht met de misstanden. Toch lijken kroonprinses Mary en kroonprins Frederik voor better safe than sorry te kiezen. Afgelopen weekend lieten ze in een nieuw statement horen dat ze hun kinderen niet langer naar Herlufsholm laten gaan.

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun vier kinderen: prinses Josephine, prinses Isabella, prins Vincent en prins Christian. Beeld: BrunoPress

“Het is een moeilijk proces voor ons als gezin geweest, maar op basis van het beeld dat is ontstaan en onze speciale positie als kroonprinselijk paar, hebben we ervoor gekozen dat prins Christian stopt op Herlufsholm en dat prinses Isabella er niet naartoe gaat na de zomervakantie”, schrijven Mary en Frederik in hun verklaring.

Waar de prins en de prinses dan wel hun schooltijd vervolgen na de zomer, is nog niet besloten, laten de Deense royals weten. Wel willen ze voor eens en altijd duidelijk maken dat de koninklijke banden met Herlufsholm nu definitief verbroken zijn. “Zoals we eerder al hebben aangekondigd, zijn we enorm geschrokken door de verhalen over Herlufsholm die onlangs aan het licht zijn gekomen. We hebben ook duidelijk gemaakt dat als ouders van een kind op deze school, we verwachten dat de school doet wat nodig is om de onacceptabele omstandigheden recht te zetten.”

Bron: Hello! Magazine, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws