Zomertijd: de Queen is weer naar Balmoral Castle vertrokken

Dit jaar heeft ze bijzondere gasten uitgenodigd om haar te vergezellen...

Iedere zomer vertrekt Queen Elizabeth naar Balmoral Castle, een van de weinige plekken waar ze zich volledig kan terugtrekken. Ook dit jaar zal ze er tijd doorbrengen, waarbij ze waarschijnlijk vergezeld zal worden door andere leden van de Royal Family.

Schotse Hooglanden

Balmoral Castle is gelegen in Schotland, in de regio Aberdeenshire (in de Schotse Hooglanden). Het ligt in het midden van het bos, tussen de dorpen Ballater en Braemar in. De rivier Dee loopt langs het terrein dat het kasteel omringt. Daarnaast liggen er meerdere heuvels om het kasteel heen. Het landgoed is sinds 1852 in handen van de Britse Royal Family, bestaat uit meer dan 150 afzonderlijke gebouwen en werd door prinses Eugenie omschreven als ‘de mooiste plek op aarde’. “Ik denk dat oma hier het gelukkigst is. Ik denk dat ze echt enorm van de Hooglanden houdt.”

Al eeuwen in de familie

Naast Sandringham House (in Norfolk) is Balmoral Castle de enige privé-verblijfplaats die eigendom is van de Royal Family. Queen Victoria en prins Albert werden in 1842 verliefd op de Schotse Hooglanden en kwamen er meerdere keren. In 1848 werd de suggestie gedaan dat het ideaal zou zijn om daar een vaste verblijfplaats te hebben, omdat het klimaat er gunstiger was dan in de rest van Schotland. In 1852 besloot Albert daarom om Balmoral Castle voor zijn vrouw te kopen, zonder dat hij er zelf ooit was geweest.
balmoral
Beeld: BrunoPress
Het originele kasteel was een stuk kleiner dan het Balmoral Castle dat we nu kennen. Queen Victoria en prins Albert besloten om een nieuwe versie te laten bouwen, omdat ze de oude versie te klein vonden. In 1853 werd de eerste steen gelegd door Queen Victoria en de bouw werd nauwlettend in de gaten gehouden door prins Albert. Hij had allerlei plannen met het kasteel, maar die heeft hij nooit kunnen voltooien omdat hij in 1861 overleed. Queen Victoria ging met die plannen verder en toen zij in 1901 overleed, ging het kasteel naar koning Edward VII. Sindsdien wordt het van generatie op generatie overgedragen.
balmoral-2
Beeld: BrunoPress
balmoral-3
Beeld: BrunoPress

Craigowan Lodge

De afgelopen paar jaar verblijft Queen Elizabeth telkens op Craigowan Lodge, een van de gebouwen die op ongeveer anderhalve kilometer van Balmoral Castle ligt. Het hoofdgebouw, het kasteel zelf, is tijdens haar verblijf nog altijd geopend voor publiek. Craigowan Lodge is recentelijk verbouwd en is rolstoelvriendelijk gemaakt, in verband met de Queens mobiliteitsproblemen. Het is tevens de plek waar prins Charles en prinses Diana hun huwelijksreis spendeerden in de jaren ’80.

gezin

Queen Elizabeth, prins Philip, prins Charles en prinses Anne bij Balmoral Castle, 1957. Beeld: BrunoPress

Doorgaans is de Queen van augustus tot oktober op het terrein van Balmoral Castle te vinden. In die tijd komen er vaak verschillende leden van de Royal Family langs voor een kort verblijf. Onder andere prins Charles, hertogin Camilla, prins William en hertogin Kate komen er vaak. Ook prinses Beatrice en prinses Eugenie brengen geregeld een bezoekje aan het landgoed. Iedere zomer wordt er tevens een weekend gereserveerd voor een bezoek van de Britse premier.

Uitnodiging voor de zomer

Op dit moment verblijft de Queen echter alleen met personeelsleden op het terrein van Balmoral Castle. Wel zou ze een opvallend verzoek hebben gedaan. Ze zou namelijk ook de hertog en hertogin van Sussex hebben uitgenodigd om haar deze zomer te vergezellen. Een bron van Balmoral heeft aan The Sun medegedeeld dat het personeel de mededeling heeft gekregen dat ze de volledige lijst royals kunnen verwachten. Daar horen Harry en zijn gezin ook bij. Zou de Queen nog dingen bij haar kleinzoon willen rechtzetten voor zijn tell-all boek uitkomt?

Het zou een mooie kans zijn om bij te praten, aangezien de Queen tijdens de Platinum Jubilee niet veel tijd heeft kunnen doorbrengen met Harry en Meghan. Toch heeft een andere bron tegen The Sun gezegd dat hij de kans klein acht dat de Sussexes daadwerkelijk naar Schotland komen, gezien de nog altijd enigszins gespannen situatie binnen de Royal Family. We zijn benieuwd naar hun besluit!

Bron: Honey Nine, The Sun | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws