Wat verandert er nu allemaal voor prins Harry & hertogin Meghan?

Krijgen we nu een prins Archie en prinses Lili?

Nu koning Charles de troon bestijgt, wordt er behoorlijk geschoven met titels onder de Britse royals. Camilla is nu Queen Consort, William en Kate zijn hertog en hertogin van Cornwall – maar wat gebeurt er eigenlijk met de Sussexjes?

Toevallig in het VK

Prins Harry en hertogin Meghan, die alweer ruim twee jaar in het zonnige Californië wonen, waren deze week toevallig op bezoek in het Verenigd Koninkrijk om een prijsuitreiking bij te wonen. Hun reis neemt een heel andere wending nu Queen Elizabeth is overleden. Harry haastte zich donderdagmiddag naar Balmoral, het Schotse kasteel van de Queen, om bij zijn familie te zijn. Waarschijnlijk blijven de Sussexes nu langer in het VK in de aanloop naar de uitvaart van de Queen. Voor alle familieleden zal het natuurlijk allereerst een groot verlies zijn – Harry was nog altijd dól op zijn oma – maar wat staat Harry en Meghan praktisch gezien allemaal te wachten?

Krijgen we een ‘prins Archie’ en ‘prinses Lilibet’?

Voor prins Harry en hertogin Meghan zelf verandert er weinig, maar hun kinderen Archie en Lili hebben nu als kleinkinderen van de koning officieel recht op de titels ‘prins’ en prinses’.  Maar of we echt een prins Archie en prinses Lilibet krijgen? Waarschijnlijk niet. Er is nogal wat gesteggel over. Volgens sommige bronnen willen de Sussexjes zelf geen koninklijke titel voor hun kroost, om ze een leven buiten de schijnwerpers te geven. Volgens andere royal sources wil Charles er zelf voor zorgen dat zijn jongste twee kleinkinderen geen titel krijgen. Niet alleen omdat Harry en Meghan zijn opgestapt als werkende royals, maar ook omdat hij een veel kleiner koningshuis voor ogen heeft.

Harry en Meghan met zoontje Archie in 2019. Beeld: BrunoPress

Kleine koninklijke familie

“Charles wil een meer gestroomlijnde familie, waarbij minder mensen openbare taken vervullen”, legde royaltydeskundige Carolyn Harris eerder al uit in Reader’s Digest. “Tijdens de regeerperiode van de Queen, vervulden haar neven en nicht de hertog van Kent, de hertog van Gloucester en prinses Alexandra ook openbare taken. De volledige familie komt ieder jaar bijeen voor een kerstlunch en voor Trooping the Colour. Tijdens de regeerperiode van Charles zal de focus meer liggen op de naaste familie van de monarch – zijn zonen, zijn schoondochters en kleinkinderen – en veel minder op de hele familie.”

Van dat idee zal weinig terechtkomen nu Harry en Meghan de monarchie zelf hebben ‘uitgedund’ door op te stappen. Het is niet erg waarschijnlijk dat ze hun koninklijke taken weer oppakken, dus Charles zal het zonder zijn naaste familie moeten stellen. Of alle taken dan op het bordje van de Cambridgejes terechtkomen? Het gaat nog wel even duren voordat prins George, prinses Charlotte en prins Louis klaar zijn voor een koninklijke agenda, dus Charles zal de eerste jaren toch de rest van zijn familie om hulp moeten vragen.

Een pauze in de projecten

Daarnaast waren prins Harry en hertogin Meghan net lekker op gang met hun comeback. De Duchess lanceerde onlangs een succesvolle podcast en hintte op veel meer nieuwe projecten, zoals een eigen serie of eigen boek. Ook prins Harry heeft niet stilgezeten: hij zou later dit jaar zijn onthullende memoires publiceren. Misschien dat de twee, uit respect voor de Queen, nu even de pauzeknop indrukken? Het is een kwestie van afwachten. De website van hun liefdadigheidsstichting Archewell is in ieder geval direct aangepast. Daarop is nu alleen nog maar te lezen ‘In loving memory of Her Majesty Queen Elizabeth II 1926-2022.’

Bron: BM Archief, Archewell | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws