Van volkslied tot brievenbussen en bankbiljetten: wat verandert er allemaal na het overlijden van de Queen?

Veel dingen in het VK gaan er een tikkeltje anders uitzien.

Niet alleen het koningshuis zelf zal er anders uitzien nu Queen Elizabeth is overleden, ook een hoop alledaagse zaken in het VK moeten een ‘update’ krijgen. De beeltenis van Her Majesty is voorlopig niet uit het straatbeeld verdwenen.

Maak je nu een reisje naar Engeland, dan betaal je voor een ansichtkaart met een muntstuk met daarop de beeltenis van de Queen, je plakt er een postzegel op met de beeltenis van de Queen en werpt de kaart vervolgens in een brievenbus met daarop het monogram van de Queen. Moet komende tijd alles razendsnel aangepast worden aan de nieuwe King Charles? Hoe zit dat eigenlijk?

Bankbiljetten

De Bank of England kwam rap na het overlijden van Queen Elizabeth afgelopen donderdag al met een statement: alle bankbiljetten en munten met de beeltenis van de wijlen koningin blijven natuurlijk gewoon geldig. Verdere aankondigingen, bijvoorbeeld over een wijziging van de bankbiljetten, volgen na de nationale periode van rouw. Volgens The Guardian duurt het minstens twee jaar voordat alle bankbiljetten vervangen zijn.

Postzegels

Een stukje sneller gaat het waarschijnlijk met postzegels. De Royal Mail zal het portret van Queen Elizabeth vervangen met die van King Charles. Op de Britse postzegels had Elizabeth de eeuwige jeugd: al sinds 1967 (!) wordt hetzelfde fotootje gebruikt. De nieuwe koning verschijnt waarschijnlijk niet als jonge blom op elk poststuk.

Brievenbussen

Bijna elke Britse brievenbus verwijst naar koningin Elizabeth. De vuurrode dingen zijn namelijk voorzien van het monogram van de Queen: ERII (Elizabeth II Regina). Niet elke postbox wordt nu onmiddellijk van straat gehaald – de Britten hebben wel iets anders aan hun hoofd – maar nieuw te plaatsen brievenbussen zullen voorzien worden van Charles’ monogram. Vandaag de dag zijn er ook altijd nog brievenbussen te vinden met ‘GR’ (George Rex) erop, het royal cypher van Elizabeths vader King George VI.

Beeld: Unsplash

Volkslied

Voor het eerst in zeventig jaar wordt het volkslied van God Save the Queen weer veranderd naar God Save the King. Dat zal de eerste paar sportwedstrijden komende tijd nog wel even wennen zijn.

Vlaggen, insignes en uniformen

Kijk je goed om je heen (in the UK dan hè), dan zie je overal dat ‘ERII’ terugkomen. Op vlaggen, overheidsdocumenten, (politie)uniformen, insignes…Langzaam maar zeker zullen deze markeringen vervangen worden door het nieuwe royal cypher van Charles.

Hofleveranciers

Een spannende tijd voor Gordon’s ginmakers, Swarovski-juwelieren, Steinway-pianoverkopers en andere ondernemers. Meer dan 600 bedrijven in het VK zijn officieel hofleverancier, omdat ze goederen of diensten leveren aan het paleis. Volgens The Guardian vervalt deze speciale status nu met het overlijden van Elizabeth. Koning Charles of een ander lid van de koninklijke familie moet deze royal warrants opnieuw uitdelen aan de merken waaraan ze zelf voorkeur geven. Daar komt geen haast bij kijken. Na het overlijden van prins Philip werd aan zijn hofleveranciers verteld dat ze de status nog twee jaar lang mochten aanhouden. Verwacht wordt dat King Charles – die paleisdaken vol zonnepanelen en een auto op biobrandstof heeft – kritischer gaat kijken naar de duurzaamheid van hofleveranciers. En hoeveel Swarovski-diamanten of piano’s hij jaarlijks nodig heeft, is ook maar de vraag.

Bron: The Guardian, Sky News | Beeld: iStock, Unsplash

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..